*Militarul erou Florinel Enache a primit onorul din partea Regimentului de Gardă înaintea oficialităților * La trecerea sa prin fața Gărzii de Onoare toți cei din primele rânduri au păstrat tăcerea, în semn de respect * Ministrii Educației – Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul delegat pentru Dialog Social – Liviu Pop și Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare – Angel Tîlvăr au participat la ceremonii * De la manifestările de la Focșani a lipsit primul ministru Victor Ponta, motivul fiind o deplasare la Chișinău * La final vrâncenii au dat năvală la tradiționala porție de fasole cu cârnați *
Militarul erou Florinel Enache a primit onorul din partea Regimentului de Gardă înaintea oficialităților, președintele Consiliului Județean Vrancea – Marian Oprișan schimbând și el câteva vorbe cu aceasta. În Piața Unirii au fost câteva mii de oameni din tot județul dar și elevi ai colegiilor „Al. I. Cuza“, „Unirea“, „Mihail Kogălniceanu“, „Edmond Nicolau“, „Ion Mincu“, „Valeriu D. Cotea“ din Focşani, ai şcolilor postliceale din municipiu. Cum era de așteptat momentele cele mai gustate de publicul numeros au fost exercițiul de Drill-Team, Hora Unirii și retragerea cu torțe. Actorii invitați la manifestări au purtat costumele originale folosite în filmele istorice.
„Municipiul Focșani este locul unde, în urmă cu 156 ani s-a născut România, iar 24 ianuarie a devenit un moment de referință în istoria României, o zi recunoscută prin lege ca fiind de importanță națională. Astăzi avem motive să fim mândri că suntem vrânceni căci Unirea Principatelor Române s-a făcut, la Focșani! Aici a pus domnitorul Alexandru Ioan Cuza bazele României moderne, iar noi trebuie să facem tot ce stă în puterea noastră pentru ca cetăţenii României să devină mândri de ţara lor şi să îşi dorească să îşi crească copiii aici, acasă!“, a afirmat președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan.
„Şirul de reforme iniţiate de Cuza şi venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil. Suntem datori față de iluștrii noștri înaintași să păstrăm valorile transmise prin testamentul de o valoare excepţională pe care ni l-au lăsat. Astăzi este o zi importantă pentru noi vrâncenii, pentru toți românii, pentru că ziua aceasta a reprezentat primul pas pentru înfăptuirea României Mari. Milcovul a fost secat dintr-o sorbire aici la Vrancea, Focșani, la borna de hotar dintre Moldova și Muntenia. Aici au considerat înaintașii noștri că trebuie să parafeze unul dintre cele mai importante acte ale națiunii noastre – Actul Unirii“, a declarat prefectul de Vrancea, Nicuşor Halici.
Pe lângă cei amintiți mai sus la Focșani au mai fost prezenți preşedinţii consiliilor judeţene din Argeş, Ialomiţa, Buzău, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa, dar şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ din Buzău, Slobozia şi Brăila. La manifestări au mai fost prezenţi vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, parlamentarii Victor Roman, Ciprian Nica, Laurenţiu Ţigăeru Roşca, Neagu Murgu precum și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Iulian Matache și directorul în cadrul MDRAP, Vasile Carnariu.
* Sâmbătă, 24 Ianuarie 2015, păncenii au sărbătorit și ei 156 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o Horă a Unirii *
Evenimentul a avut loc în centrul orașului Panciu, la Monumentul Eroilor și la el au participat consilieri locali, veterani de război, elevi și profesori de la cele două licee – Liceul Teoretic „Ioan Slavici“ și Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“.
După intonarea Imnului de Stat al României, primarul Iulian Nica a rememorat momentul istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a adus un omagiu domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
„Prin întreaga sa activitate, concretizată prin reformele binecunoscute, Al. I. Cuza a reuşit să pună bazele statului român modern și să deschidă calea spre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Manifestarea de voinţă unanimă a românilor din Moldova și Țara Românească sporeşte însemnătatea evenimentuluiui petrecut în urmă cu mai bine de un secol și jumătate. Din acest motiv, astăzi, se cuvine să ne amintim, cu emoție și mândrie, de toți cei care și-au formulat ca ideal și au contribuit, de-a lungul veacurilor, la înfăptuirea Unirii de la 24 Ianuarie 1859.
Urmându-le exemplul, avem datoria de a păstra mereu vie, în sufletele noastre, dragostea de patrie, de glia străbună și de a rămâne mereu uniți, pentru a construi un viitor mai bun pentru copiii noștri, pentru ca aceștia să fie mândri de noi, la fel cum și noi suntem mândri de valorile morale și spirituale pe care le-am moștenit de la întaintașii noștri!“, a afirmat primarul Iulian Nica.