A dat domnul … !!!Focșaniul are buget!!!

* Astăzi consilierii locali municipali au aprobat în ședință extraordinară, într-un final, bugetul municipiului Focșani * În negocierile pentru aprobarea bugetului s-au implicat președintele Consiliului Județean și al PNL, Cătălin TOMA, prefectul județului și președinte al PSD Vrancea, Nicușor HALICI și surpriză, sau poate nu, Marian OPRIȘAN, considerat de mulți încă lider al organizației PSD * O listă de amendamente propuse de consilieri PNL – 5 și PSD – 2, au completat bugetul municipiului * Liberalii interpretează votul de azi ca o victorie și spun că MISĂILĂ a cedat și a acceptat propunerile de proiecte venite din partea aleșilor majoritari PNL-USR *

Cel care a menționat sprijinul lui Marian OPRIȘAN este chiar primarul Focșaniului, Cristi MISĂILĂ. „Pe această cale doresc să le mulțumesc consilierilor locali pentru că, de-a lungul ședinței de vineri, 3 martie 2023, s-au implicat în construirea unui buget realist și au adus amendamente menite să îmbunătățească viața focșănenilor. Mulțumesc, pe această cale, și celor care prin implicarea lor au făcut ca astăzi să putem avea un dialog constructiv și să mergem mai departe în implementarea tuturor proiectelor de dezvoltare. Discuțiile s-au purtat cu președintele Consiliului Județean, Cătălin TOMA, prefectul Nicușor HALICI însă un sprijin foarte important l-am avut din partea vicepreședintelui Consiliului Județean, Marian OPRIȘAN. Am reușit ca prin dialog să obținem consensul de care avem nevoie pentru a continua proiectele pentru dezvoltarea Municipiului Focșani“, declară primarul Cristi MISĂILĂ.

„Îi felicit pe consilierii locali din municipiul Focșani că au găsit consensul necesar pentru a vota bugetul general! Consider ca interesele focșănenilor sunt mai importante decât orgoliile și interesele politice! Îi doresc succes și putere de muncă primarului Cristi Misăilă în implementarea proiectelor Municipiului Focșani!“, este mesajul lui Marian OPRIȘAN.

* Consilierii PNL: „primarul Misăilă a cedat și a acceptat propunerile de proiecte venite din partea aleșilor majoritari“ *

Consilierii locali ai PNL au considerat votul de astăzi o victorie a lor împotriva primarului Cristi MISĂILĂ. „Proiectul de buget al Municipiului Focșani pe anul 2023 a fost votat în unanimitate în ședința extraordinară de astăzi! S-a întâmplat asta după ce primarul Misăilă a cedat și a fost de acord cu amendamentele propuse de consilierii locali PNL-USR. A fost nevoie de patru ședințe asezonate cu acuzații de toate felurile, plus circ mediatic venit din partea primarului pentru a înțelege că proiectul de buget înaintat inițial nu corespundea actualelor nevoi de dezvoltare a Focșaniului. Mare parte din proiectele propuse de aleșii locali PNL-USR vin să completeze golurile lăsate de edil în bugetul pe acest an“, este mesajul transmis de aceștia.

* Ce spun cifrele lui MISĂILĂ despre buget *

În 2023, 63,4% din bugetul Municipiului Focșani este destinat investițiilor și 36,6% este destinat cheltuielilor de funcționare care înseamnă cheltuieli cu întreținerea școlilor (8 școli gimnaziale, 12 colegii/licee, 1 școală postliceală, 16 grădinițe, 2 creșe), cheltuieli cu serviciile sociale, cheltuieli cu subvenții pe transport, cheltuieli cu iluminat public, cheltuieli cu administrarea spațiilor verzi, curățenie stradală etc, cheltuieli cu ordinea publică, cheltuieli salariale etc.

Față de 2022, deși au crescut cheltuielile cu energia, cheltuielile de funcționare ale Municipiului Focșani au crescut cu doar 6,6%.

Bugetul proiectelor cu fonduri europene propus pentru 2023 va fi în valoare de 367,2 milioane lei, adică 74,9 milioane Euro cu 130% mai mult față de 2022 când valoarea investițiilor europene aflate în implementare a fost de 159 milioane lei, adică 32,4 milioane Euro.

În ceea ce privește veniturile proprii, în 2023 municipalitatea a prognozat un total de 189,3 milioane lei, adică 38,6 milioane Euro, cu aproape 10% mai mult ca în 2022.

Atragerea de fonduri europene prin POR 2014-2020, PNRR, dar și din fonduri guvernamentale precum PNI ”Anghel Saligny” sau AFM rămâne o prioritate a Municipiului Focșani și în 2023.

În acest moment, în ceea ce privește proiectele cu fonduri europene, primăria derulează, în diferite faze de implementare un număr de 49 proiecte, cu o valoare totală de 881.761.306 lei respectiv: 35 proiecte europene în implementare, în valoare de 536.693.716 lei; 9 proiecte europene în evaluare, în valoare de 119.162.655 lei; 5 proiecte europene în pregătire, în valoare de 225.904.935 lei.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.