* Medicii din județul Vrancea au participat astăzi, în sala de ședințe a Consiliului Județean, la conferința de lansare a campaniei de informare, educare și conștientizare ”LIVE(RO)2-EST” în județul Vrancea – ”Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! Te poți testa GRATUIT de hepatita B și C” *
Proiectul este implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, alături de Asociația Română Anti-Sida și Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași, cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea și Spitalul Județean Sf. Pantelimon Focșani. La evenimentul care a avut loc în sala de ședinte a Consiliului Județean Vrancea au participat președintele CJ, Cătălin TOMA, prefectul județului, Nicușor HALICI, reprezentanta Directiei de Sănătate Publică Vrancea, dr. Janina LAZĂR, managerul Spitalului județean Sf. Pantelimon, Constantin MÎNDRILĂ.
„Acțiunea face parte din seria de evenimente județene ce anunță campaniile gratuite de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice în județele incluse în proiectul LIVE(RO)2-EST. Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău,Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați,Tulcea și Vrancea. Principalul beneficiu este participarea la testarea/screening-ul gratuit pentru hepatite virale. De asemenea se asigură un diagnostic precis prin stadializare, gratuit pentru pacienții pozitivi depistați la testarea rapidă“, a declarat Prof. univ. dr. Anca Victorița TRIFAN, UMF Iași – Manager proiect LIVE(RO)2-ES.
”Vă asigurăm de toată deschiderea noastră în ceea ce privește acest început de parteneriat, care va aduce un plus în ceea ce privește sănătatea în județul nostru. Sunt convins că astfel de acțiuni sunt binevenite, ele ar trebui să fie din ce în ce mai dese, și medicii de familie să intre in acest exercițiu, de a identifica și trata pacienții pe care dumneavoastră îi vizați. În ceea ce privește partea medicală, trebuie să ne implicăm mai mult și, așa cum știți, cel mai important proiect pe care îl avem în domeniul sănătății este construirea unui nou spital județean în Vrancea”, a spus Cătălin TOMA, președintele Consiliului Județean Vrancea.
La eveniment au mai participat Dr. Mihai DUMITRESCU – director medical – Spitalul Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, Dr. Costică BÂRA – președinte – Colegiul Medicilor Vrancea, Dr. Costel TRIF – preşedinte – Asociația medicilor de familie Vrancea, ec. Marta Luminița HARABULĂ – director general – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, Ionel CHETROIU – Direcția Generală de Asistență socială și Protecția Copilului, numeroși medici de familie.