Demisie anunţată la Direcţia de Cultură Vrancea! Actualul director Florin Micu Iliescu a anunţa că va demisiona începând cu data de 5 Mai!!!

* Profesorul Florin Micu Iliescu, actualul director al Direcţiei de Cultură Vrancea, a anunţat că pleacă din fruntea instituţiei începând cu data de 5 Mai * Concursul pentru funcţia de director va avea loc pe 24 aprilie, urmând ca până pe 5 mai să fie cunoscut numele noului şef al instituţiei * Mai jos citiţi declaraţia prof. Florin Micu Iliescu şi un bilanţ al activităţii sale *

Motto: „Cultura ofera bucurie sufletului iar sufletul ofera bucurie vietii”Andrei Plesu.

Mircea Eliade spunea la un moment dat : “Noi, ca produse ale lumii moderne, suntem condamnati sa primim orice revelatie prin intermediul culturii”. Slujind culturii, am inteles ca valoarea unui om depinde de gradul de implicare in crearea cadrului necesar unei bunei deveniri umane. Cultura il face pe om mai bun, „ii creaza sentimentul unei bucurii permanente”; caci prin cultura cucerim libertatea de a gandi, de a ne exprima dar si libertatea de a trai in consonanta cu valorile consacrate moral; cultura reprezinta zidul de aparare a omului de lumea urata si schimonosita din afara lui (C. Noica).

Vrancea are un mare potential cultural, iar a scoate la suprafata, prin proiecte culturale, valori fundamenentale ale identitatii si istoriei locale, nu reprezinta decat intrarea in logica spirituala a sensului existentei noastre. In decursul mandatului de director executiv al Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea, am proiectat si implementat mai multe activitati culturale, proiecte ce au acoperit o serie larga din problematica domeniului culturii: protejare, conservare si promovare a patrimoniului cultural, diversitate culturala, dezvoltarea si formarea identitatii culturale locale, promovarea patrimoniului cultural imobil, mobil si imaterial, educatie culturala, cercetare sociologica si de antropologie culturala, actiuni de prevenire a degradarii patrimoniului cultural, dezvoltarea si formarea unei atitudini pozitive fata de monumentele istorice din judetul Vrancea, constientizarea rolului industriei culturale in contextul dezvoltarii turismului cultural si religios, crearea cadrului necesar unei educatii culturale permanente in spiritul valorilor profunde ale comunitatii, dar si a integrarii acestora in conceptul larg al identitatii culturale nationale prin promovarea patrimoniului cultural vrancean in spatiul european.

Toate acestea stau la baza Strategiei culturale a judetului Vrancea, document rezultat in urma Barometrului de consum cultural realizat de DJCPN Vrancea. Ma simt dator fata de vranceni sa fac un bilant al activitatii mele in contextul in care am decis sa renunt la functia de conducere a DJCPN Vrancea incepand cu 5 mai 2013.

Pe acesta cale le multumesc colegilor, colaboratorilor, sefilor de institutii si in special celor din domeniul culturii vrancene, jurnalistilor care au inteles importanta promovarii patrimoniului cultural si formarea unei atitudini pozitive fata de monumetele istorice. In acelasi context ii rog sa-l sprijine pe viitorul director al DJCPN Vrancea in proiectele sale, asa cum voi face si eu. Consider ca nu personalizarea unei activitati fie ea si culturala este solutia, ci creatia si produsul cultural, atat de necesar astazi omului contemporan.

Cultura te obliga sa comunici atat in interiorul fiintei cat si in spatiul destinat comunitatii. Consider important sa-mi continui o parte din proiectele culturale insa sa incep proiecte educationale cu valoare stiintifica si comunitara. Pentru o buna informare a opiniei publice asupra activitatii DJCPN Vrancea 2009-2013 am selectat cele mai importante proiecte culturale realizate sau in curs de realizare.

1) Realizarea – Centru de informare cultural, turistic şi religios în turnul Mănăstirii Mera-primul centru de acest fel din judeţul Vrancea; Simpozionul cultural-educaţional Dimitrie Cantemir- personalitate a culturii naţionale şi europene de Ziua Culturii Naţionale 15 Ianuarie 2012.

În cadrul manifestărilor au fost expuse creaţii şi diverse produse culturale:-Harta principalelor obiective culturale din VranceaDVD Mănăstirea Mera – Ctitoria familiei Cantemi-DVD; pelerinaj prin Vrancea Arhaică-Biserici de lemn din Vrancea-cărţi poştale reprezentând Bisericile de lemn din Vrancea documentarul Repere spirituale-Mănăstirea Mera

2. Restaurare la 5 obiective de patrimoniu – 5 biserici de lemn – restaurate prin Planul National de Restaurare;

3. Harta Principalelor Obiective de Patrimoniu din Vrancea(format digital,tiparita postata pe situl DJCPN Vrancea); . Harta Bisericilor de lemn din Vrancea(format digital);

4. Lansarea proiectului „Catedralele Vrancei în patrimoniul Unesco

5. Realizarea DVD-ului Pelerinaj prin Vrancea Arhaică-Biserici de lemn din Vrancea (vol.1, vol.2);

6. Parteneriat la Proiecte europene privind promovarea partrimoniului cultural din Vrancea: 1 – Proiectul european: Vrancea – Cultura, Tradiţie şi Folclor Vintileasca 20112 – Proiectul european: Circuitul mănăstirilor în Vrancea 2012( Festival „Cantec de toaca” Mera, 20-21 mai 2012; 3 – Circuitul monumentelor istorice în Vrancea Lectii de istorie, cultura si civilizatie, Soveja 2012), proiecte coordonate de Fundatia Zi Deschisa”Focsani;

7. Ignifugarea a 9 obiective de patrimoniu: biserici de lemn, biserici de zid, sediul DJCPN Vrancea;

8.Amplasarea a 250 de indicatoare catre monumentele istorice din Vrancea(parteneriat CJ Vrancea, INP, Ministerul Dezvoltarii)

9. Trasee cultural turistice din judeţul Vrancea-DVD -600 de imagini ale patrimoniului cultural vrâncean (DVD);

10. Harta-Cultura cucuteni în Vrancea( promovarea siturilor arheologice semnificative din punct de vedere istoric si patrimoniul cultural

11. Ghid de bune practici in domeniul patrimoniului cultural mobil si imobil

12. Conferinte Publice „Atheteum”initiat de Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea in parteneriat cu Ateneul Popular Focsani(invitati:Ion Caramitru, Laurean Stanchescu,Alex Stefanescu)

13. Harta virtuala a mestesugarilor din Vrancea

14.Crearea si completarea Fisei de monument istoric si arhitectural

15. Crearea si completarea Fisei de inventar a bunurilor culturale mobile susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national

16.Proiect „Cultura si identitate locala” initiat de Directia pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea pentru fiecare localitate(a fost realizat documentarul pentru comuna Jaristea)

17. Înfiinţarea Cluburilor de Patrimoniu Cultural în localităţile din judeţ(6 cluburi de patrimoniu cultural).18 Obţinerea finanţării pentru pictura pe lemn de la Biserica Cuvioasa Paraschiva, com.Ruginesti Vrancea prin PNR 2012 19. Realizarea fişelor analitice de inventariere a monumentelor istorice(au fost întocmite 23 de fişe analitice de inventariere a monumentelor istorice )

20. Întocmirea unei baze de date cu bunuri culturale mobile din colecţiile muzeale religioase din judeţ (89 verificări inventare cu bunuri culturale mobile

21. Elaborare documntatie pentru:Disciplina opţională Patrimoniul Cultural al judeţului Vrancea (programa si manual)

22. Amplasare panouri cu personalităţile din Focşani(realizarea şi montarea a 3 plăci comemorative dedicate personalităţilor vrâncene Duiliu Zamfirescu, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Mincu).

23. Realizarea unui Studiu de antropologie culturală Satul vrâncean astăzi 2010-2013(realizare unor fise de antropologiexulturala a satului vrancean).

24. prezentarea pe youtube a 10 biserici de lemn, monumente istorice din judeţul Vrancea(www. CulturaVrancea.ro)

25. .Publicarea culegerii de folclor „ Folclor din Soveja”, Florica Albu(;Simpozion Naţional Mioriţa 165 de ani de la descoperirea Mioriţei – Soveja(punerea in valoare a Fostei manastiri Soveja, ctitorie a domnitorului Matei Basarab) carte şi simpozion Focşanii şi ţinutul Putnei leagăn al iudaismului românesc autor Ştefan Neagu; carte şi simpozion „Restituiri ale patrimoniului cultural vrâncean – Schitul Babele şi Mănăstirea Soveja” autor Petre Abeaboeru; Florinel Agafiţei „Indianiştii din spaţiu lromânesc.

26. Realizarea arhivei foto şi întocmirea fişelor de obiect din colecţia etnografică Zestrea com. Soveja(a fost realizată arhiva foto cu bunurile din cadrul colecţiei etnografice Zestrea au fost întocmite 45 fişe de obiect.

27 Studiu sociologic de evaluare a consumului cultural în Vrancea 28. Întocmirea obligaţiei de folosinţă a monumentului istoric pentru 10 monumente.

29. . Inspecţii la obiective monumente istorice din LMI Vrancea(350 inspecţii). 30 Inspecţii la monumentele unde se execută lucrări de restaurare(120 inspecţii).

31 Amenajarea unui Sediu pentru Uniunea Scriitorilor – In cadrul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National Vrancea 32.Punerea in valoare a monumentelor de for public ridicate în memoria eroilor vrânceni (carte în format digital)

33. Initierea elaborarii Monografiei judetului Vrancea in colaborare cu specialisti in domeniul istoriei, argeologiei, teologiei, arhitecturii(Cezar Cherciu, Valentin Musca, Florinel Agafitei, Petre Aeaboeru,Costica Neagu, Florin Damian,Aurel Nicodei);

34 Organizarea „Concert de muzica bizantina” Decembrie 2012 la Ateneul popular; 35.Realizarea proiectului Colinde colinde Corul Sf Nectarie sat Ghimiceşti com. Fitionesti(DVD).36.Organizator sau partener in 12 simpozioane culturale(parteneri ISJ, Asociatiile cultuarale din Vrancea) 37.Realizare primului Centru de informare si consiliere in domeniul patrimoniului cultural, in cadrul DJCPN Vrancea

38. Realizare documentar Mesteri si mestesuguri in Vrancea Arhaica; 39.Realizarea in parteneriat cu Primaria Soveja, Asociatia Simion Mehedinti a Muzeului si a Casei memoriale”Simion Mehedinti” (2012). 40.Realizare documentar Focsaniul vechi, a unei expozitii cu imagini reprezentative

41.Re(deschiderea) muzeului „Invatator Gegea” de la Vulcaneasa Mera(inventarierea a 268 de obiecte de patrimoniu mobil)

42. Cultura şi Patrimoniul Naţional Vranceaîn mediul online “Google Maps – QR’(Asociaţia Potpourri – Focşani,Blogosfera Vrancea), primul proiect la nivel national de promovare a patrimoniului cultural(monumentelor istorice) in mediul online

43.proiect cultural:Legendele vrancenilor (Proiect depus la AFCN-2013, de catre Asociatia nevazatorilor din Vrancea in parteneriat cu Directia pentru Cultura Vrancea si cu Asociatia nationala a aromanilor , urmand ca u DVD-ul cu aceste legende ale vrancenilor si ale aromanilor sa ajunga in scolile din Vrancea))

44) studiu antropologic „Sezatoarea sovejana” pe baza activitatii din data de 16 februarie 2013 organizat de Caminul cultural din Soveja ,referent cultural Elena Tutui, material propus pentru a fi promovat pe Google maps@QR. 45. Proiect cultural(DJCPN):Drumul cartii:Vrancea eroica Vrancea tragica”, lansare carte in 12 comune din Vrancea arhaica(Acad. V D prof. Stefan Neagu Cotea, conf. univ. dr.Costica Neagu).

Cu mult respect, prof. Florin Micu Iliescu

Lasa un comentariu

*

BREAKING NEWS

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.