Grevistul foamei din holul primăriei Focșani, dator vândut la bugetul local!

* Primăria municipiului Focșani spune că persoana care dorea să facă greva foamei în holul instituției are de plată o sumă de câteva mii de lei la bugetul local pentru imobilele deținute * Omul este dator cu taxele pentru un apartament, un autoturism, o autoutilitară, un teren de 5.900 mp și o clădire de 80 de mp (utilizată drept casă de locuit, deși în autorizația de construire figura ca și grajd) * În cele din urmă bărbatul a fost evacuat cu forța de către angajații firmei de pază *

Potrivit primăriei suma respectivă a rezultat în urma recalculării impozitului conform recomandărilor dispuse prin controlul Camerei de Conturi Vrancea și care au vizat anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilanul Municipiului Focșani. Recalcularea a ținut cont de prevederile Codului Fiscal care, la art. 495 litera a) din Legea 227/2015, în vederea stabilirii impozitelor și taxelor locale pentru anul 2016, prevede că “persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la data de 31 mai 2016 inclusiv’’. Astfel, legislația fiscală impune o cotă de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii în cazul impozitului pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice. De asemenea, la alineatul alineatul (4) art. 458 din Codul Fiscal se prevede că, dacă „proprietarul clădirii nu depune raportul de evaluare la organul fiscal competent până la primul termen de plată a impozitului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile”.
În aceste condiții, toate persoanele care dețineau la momentul respectiv o construcție în extravilan aveau obligația de a depune documente doveditoare din care să rezulte destinația clădirii în cauză.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, Primăria Municipiului Focșani a notificat în scris toate persoanele respective de această obligație. Urmare a notificării, în cazul în care la Serviciul de Taxe și Impozite nu a fost depus niciunul dintre documentele solicitate, s-a procedat la recalcularea impozitului pe clădire retroactiv pe ultimii 5 ani.
„Astfel, unele persoane, printre care și cetățeanul în cauză, au ajuns, după recalculare, să aibă de achitat sume de până la câteva mii de lei. Acest lucru a stârnit reacții dintre cele mai diverse, precum cea a cetățeanului care a protestat zilele acestea în holul Primăriei Municipiului Focșani. Pentru clarificarea situației, persoana în cauză a discutat, săptămâna trecută, cu angajații Serviciului Taxe și Impozite care i-au explicat procedura legală care trebuie urmată pentru a contesta suma suplimentară“, se spune în comunicatul de presă al primăriei Focșani.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.