In memoriam Oana – Diana Renea

Pe 1 iunie, ora 11.00, la Secţia pentru Copii şi Tineret din str. N. Titulescu nr. 12, va fi dezvelit bustul scriitoarei Oanei – Diana Renea. Monumentul a fost realizat de profesorul Gabriel Tăicuţu şi va fi amplasat  chiar în faţa sediului Secţiei pentru Copii şi Tineret. Oanei – Diana Renea, (2 dec.1968 – 4 febr. 2010) a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2000.

Ea primeşte în 1983 Premiul pentru poezie al “Revistei noastre“, în cadrul Salonului Literar Dragosloveni, publică versuri în “Revista noastră” si “Jurnalul de Vrancea”. Primul său volum de poezii pentru copii apare în anul 1993, “Miţisor şi Azorel –  poveşti hazlii c-o pisică şi-un cătel” urmat de  volumele “Azorel, cătel hoinar” –  1996, “Eu eram o floare, tu erai o gâză…”– Junimea, Iasi, 1998, “Poems and riddles” (Poezii şi ghicitori)– 2001.

În 2001, volumul “Scrisoare de la o rândunică” se bucură de aprecierea scriitoarei Ana Blandiana, care scrie pe filele cărţii: “E greu de spus dacă versurile Oanei-Diana Renea sunt scrise pentru copii care seamănă oamenilor mari sau pentru oameni mari care seamănă copiilor, dar e sigur că ele produc lumină acolo unde ajung, îndeplinind astfel rolul dintotdeauna al poeziei, care nu e făcută să strălucească ci să lumineze.”

Volumul „Întuneric şi lumină” apare postum în 2010, fiind adresat adulţilor de această dată şi este scos sub îndrumarea profesorului Victor Renea, tatăl scriitoarei – director al Bibliotecii Judeţene în perioada 1966-2000. Acesta adună manuscrisele lăsate şi astfel văd lumina tiparului, spre sfârşitul anului trecut, două plachete de proză pentru copii şi două de versuri.

A fost ca o datorie morală pentru mine având în vedere aportul fiicei mele la lumea copiilor în calitate de scriitoare. Încă din anul 2000 a intrat in Uniunea Scriitorilor din România graţie poeziilor pentru copii pe care le-a scris de-a lungul timpului… Cu prilejul acestui eveniment, dezvelirea bustului,  voi expune la bibliotecă şi o parte din manuscrisele Oanei care au o însemnătate aparte, atât pentru mine, cât şi pentru toţi iubitorii de poezie (prof. Victor Renea).

Vă aşteptăm aşadar pe 1 iunie, ora 11.00, la Secţia pentru Copii şi Tineret din str. N. Titulescu nr. 12, la dezvelirea bustului scriitoarei Oanei – Diana Renea. În deschidere vor vorbi despre aportul scriitoarei la literatură, drd. Teodora Fîntînaru, dl. prof. Valeriu Anghel, dl. prof. dr.  Costică Neagu. Evenimentul va fi urmat de lansarea volumului de poezie al scriitoarei Oana Diana Renea „Întuneric şi lumină”, ediţia a II – a şi de un moment liric Poezii pentru copii“, ne-au declarat organizatorii.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.