Tragedia din clubul Colectiv din București ne arată cum se întâlnește corupția cu moartea, cum incompetența merge mână în mână cu lăcomia, de ce tăcerea ucide și, mai ales, de ce este obligatoriu ca România să se schimbe, pornind de la bază către vârf. În continuarea demersului publicistic care s-a concretizat în 2014 prin lansarea volumului „Vrancea Altfel”, prima carte de bună guvernare din județul nostru, Dan Nichita, fondatorul blogului VranceaAltfel.ro, vă invită la lansarea unei noi cărți de atitudine, analiză și investigație, intitulată „Vrancea pe diagonală”.
Ce este cartea „Vrancea pe diagonală”?
caric1O trecere în revistă a ultimului sfert de secol, mai ales din punct de vedere politico-instituțional, dar nu numai. O fotografie a mentalității dominante a epocii și a moravurilor subsecvente ale vechii și ale noii elite, cea de dinainte și cea de după momentul ‘89. Instituții publice de formă, vidate de orice conținut și răspundere, aflate la cheremul și în subordinea politicului. De ce reforma justiției nu a atins și justiția vrânceană și nici nu a impresionat pe cineva din această lume specifică? Poliția și Finanțele – măciuci de dat în capul adversarilor politici și izvor creator de bussines privat. Din ce cauză democrația nu a prins rădăcini la noi în județ? Din viața partidelor politice și cum și-au ratat acestea orice rol social pozitiv. Studiu de caz PDL/PNL. Funcția publică -recompensa lipitorului de afișe din campanie sau a cărătorului personal de geantă. Lideri politici naționali „de Vrancea”, repetenți la cerințele statului de drept. Cum Vrancea, un județ sărac, a devenit, alături de Teleorman, model de succes al unei forme administrative ce caracterizează tranziția românească: baronatul. Istorioare cu tâlc pentru o istorie locală mai amplă. Comunismul, racilă a zilei de azi. Trufie și parazitism. Mercenarii de presă, groparii de serviciu ai oricărui suflu civic.
În 42 de opinii și analize, cartea „Vrancea pe diagonală” proiectează un județ care se luptă cu modernitatea, un județ în mare suferință, jecmănit fără milă, la drumul mare, tocmai de aleșii sau de paznicii săi. Un mozaic ce relevă o lume „bizatină”, cu bunele și mai puțin bunele sale. Un punct de pornire, de analiză și reflecție pentru cei care astăzi s-au săturat și au hotărât că e timpul să pună capăt actualei stări de lucruri.
Ce spune Dan Nichita despre noua lui carte?
Dan Nichita SC08560„Sunt un om cu profunde convingeri democratice. În toți anii de după Revoluție, am încercat și eu să pun umărul în direcția democratizării reale a țării mele, în speranța că România va reveni în sânul Occidentului evoluat, civilizat. De pe aceste poziții am scris și această carte, ce vrea să ne spună despre greutățile tranziției locale, despre chinuitoarele dureri ale facerii unui nou tip de societate. Este o carte critică cu ceea ce înseamnă scena publică ocupată de mărunți diletanți, ghidați doar de instinctul primar al îmbogățirii pe orice cale, cu orice preț. E o carte ce militează pentru o societate deschisă, care să aibă la bază reguli clare, etice și echitabile, ce privilegiază meritul și învățătura în dorința de afirmare firească a fiecăruia, în competiția dintre indivizi. E o carte care potențează îndeosebi ideea binelui comun, care face apel la spiritul de solidaritate din noi, care ne reamintește la fiece pas că prin indiferența sau nepăsarea față de soarta celui de lângă noi nu se poate construi ceva durabil. Dacă închizi ochii la ce se întâmplă în jurul tău nu poți să ai pretenția să fii altceva decât un simplu chiriaș al locului și al timpului în care ți-a fost dat să trăiești. Și ca să fii spectator la nesfârșitul spectacol al comediei umane, și tot trebuie să plătești bilet la intrare.
Dragă cititorule, citind „Vrancea pe diagonală” ți se va derula în fața ochilor un mic film cu povești de pe la noi, din anii de după ’89. Când, iată, în urma unui tragic eveniment, românii își redescoperă vocația europeană, nutresc speranța că această carte este una folositoare. Elemente ale istoriei recente, relevate cu bună credință, pot constitui măcar un prilej de reflecție asupra a ceea ce ni se întâmplă, ceea ce nu este deloc puțin.”
O carte altfel, ce va fi lansată în prezența onorantă a doamnei Aurora Liiceanu, a doamnei Gabriela Obodariu și a domnului Valeriu Anghel, sâmbătă, 14 noiembrie, ora 13:00, la Librăriile Alexandria din complexul comercial Focșani Mall.
Partenerii blogului de atitudine civică VranceaAltfel.ro și ai cărții de față sunt, ca și la precedenta lansare a cărții „Vrancea Atfel”, editura Pallas din Focșani, portalul de bună guvernare România Curată și graficianul Constantin Pavel.