NAŞTEREA MAICII DOMNULUI REDACŢIA ZIARULUI MILCOVUL VĂ UREAZĂ LA MULŢI ANI!

REDACŢIA ZIARULUI MILCOVUL UREAZĂ PREŞEDINTELUI CONSILIULUI JUDEŢEAN VRANCEA – MARIAN OPRIŞAN ŞI TUTUROR VRÂNCENILOR CARE ÎŞI SERBEAZĂ ZIUA NUMELUI ÎN ACEASTĂ SFÂNTĂ ZI UN SINCER LA MULŢI ANI! MULTĂ SĂNĂTATE ŞI MULTĂ LINIŞTE SUFLETEASCĂ! Tradiţii şi obiceiuri pentru sănătate şi spor

Mai jos puteţi citi Predica Parintelui Iachint Unciuleac, staretul Putnei la NASTEREA MAICII DOMNULUI – Astazi s-a nascut Maria!

Prăznuim astăzi Naşterea Maicii Domnului, prima sărbătoare importantă din cursul Noului An Bisericesc, care a început la data de 1 septembrie.Sărbătoarea din 8 septembrie, numită în popor Sfântă Mărie Mică, aminteşte de evenimentul religios al naşterii Născătoarei de Dumnezeu, care s-a petrecut în mod miraculos.

Tradiţii şi obiceiuri în ziua praznicului

În calendarul popular, praznicul de astăzi este echivalent cu încheierea anotimpului de vară şi începutul toamnei.

Acum rândunelele pleacă în ţările calde. Acesta este un semnal pentru săteni să înceapă lucrările agricole de toamnă.

Acum se culeg legumele, evaluându-se recolta, se culeg şi ultimele plante şi fructe de leac, ce vor fi păstrate în farmacia casei pentru sănătate. De astăzi începe culesul viilor.

Tot praznicului de astăzi i se mai atribuie un alt obicei agrar: jupuirea cojii de pe trunchiul ulmilor, urmând ca fibrele copacului să fie păstrate pentru legarea viţei de vie, în primăvară.

În tradiţia populară intervalul 7-9 septembrie este cunoscut sub denumirea de „zilelel sacre” sau cercurile Sfintei Mării. De aceea, femeile care vor să nască uşor este bine să se roage Fecioarei Maria şi Sfinţilor Ioachim şi Ana, prăznuiţi în ziua de 9 septembrie, pentru „dezlegare uşoară a pântecului”.

Tradiţia spune că şi aceste zile sacre trebuie cinstite prin rugăciune, prin fapte bune şi prin împărţirea de ofrande săracilor, pentru ca în familia respectivă să se adune sporul şi membrii familiei să fie sănătoşi până la viitoarea recoltă.

O altă tradiţie păstrată din bătrâni trebuie respectată cu sfinţenie: mamele nu trebuie să lase pe foc o oală cu mâncare; este o modalitate prin care ele îşi apără copiii de nenorociri, de arsuri şi de răceli.

Tot acum se practică „bătutul” nucilor, pentru ca recolta lor să fie bogată şi în anul viitor.

În acelaşi timp, după această dată începe semănatul grâului, secarei şi orzului, activităţi agricole legate de sporul comunităţii unde se împlineşte această datină.

Din ajunul sărbătorii, gospodinele nu trebuie să aprindă focul în vatră în următoarele două zile, pentru a alunga ghinionul şi boala.

Bărbaţii pun la păstrate pălăriile până la Sfântul Gheorghe şi în locul lor vor purta căciuli.

Predica Parintelui Iachint Unciuleac, staretul Putnei la NASTEREA MAICII DOMNULUI – Astazi s-a nascut Maria!

“Iubiti credinciosi,

Sunt bucurii de taina care nu se lasa spuse, ci stau ascunse in inima omului, care traiesc singure si mor o data cu omul. Sunt bucurii care tac si bucurii care vorbesc. Sunt bucurii in familie care nu trec pragul casei multa vreme sau poate niciodata. Dar sunt uneori bucurii nebanuite care nu incap intr-o singura inima de om, care se cer vestite si altora, pentru ca deodata mai multe inimi sa simta binecuvantarea lor.

O bucurie ca aceasta, dupa care a suspinat mii de ani toata lumea, s-a revarsat astazi peste tot pamantul, prin Nasterea Maicii Domnului. Mica la inceput si neluata in seama, bucuria nasterii Fecioarei Maria nu trece pragul casei batranilor si dumnezeiestilor ei Parinti Ioachim si Ana.

Nasterea-Maicii-Domnului-Dar in putina vreme, bucuria aceasta a patruns pe ulitele micului Nazaret, a strabatut Galileea, a cuprins Ierusalimul, a umplut tot pamantul, de la margini pana la marginile lui, a fost purtata de secole, a fost purtata si cinstita cu atata credinta si evlavie de inaintasii nostri si impodobita cu alese rugaciuni si cantari de lauda inaintea Maicii Domnului. Bucuria nasterii Preasfintei Fecioare Maria a batut astazi si la usile noastre, a razbit in inimile noastre si ne-a indemnat sa ne adunam in sfintele biserici, pentru ca impreuna sa ne bucuram duhovniceste, sa ne rugam, sa cantam si sa cerem ajutorul Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoare, cinstind nasterea ei cu tot ce avem in noi mai curat, mai bun, mai ales.

Asa ne-au crescut si invatat parintii nostri, asa ne-au deprins stramosii nostri, asa ne-au poruncit sa facem toti sfintii Bisericii noastre. Nu este sfant care sa nu fi adus macar un cuvant de lauda Maicii Domnului, aceleia prin care a venit mantuirea a toata lumea. Pe ea au cinstit-o ingerii din cer si oamenii de pe pamant. De ea au vestit proorocii.

Pentru ea a grait Fiul lui Dumnezeu. Pe ea au laudat-o Sfintii Apostoli. Numele ei l-au pomenit adesea mucenicii in lanturi, cuviosii in pustietati, mamele la capataiul copiilor, fecioarele in focul rugaciunii, batranii in ceasul sfarsitului, bolnavii in vapaia durerilor, orfanii in vremea ispitelor, vaduvele in saracia lor, sarmanii in lipsa lor, calatorii in primejdii, copiii in primii lor ani de viata.

Pe Maica Domnului o cinstesc deopotriva si puterile de sus si crestinii de jos, cetele ingeresti si neamul omenesc, serafimii din cer si calugarii de pe pamant, tronurile ceresti si domniile pamantesti, heruvimii si arhanghelii, ingerii si sfintii, crestinii de peste tot dimpreuna cu toata suflarea. Se cuvine dar ca si noi sa laudam pe Nascatoarea de Dumnezeu, pogorandu-ne cu mintea in micul Nazaret, acolo unde a rasarit prima bucurie in lume, prin nasterea Fecioarei Maria.

Veniti deci, iubitorilor de praznic, sa vedem ce lucru minunat s-a petrecut astazi in casa lui Ioachim. Veniti, maicilor iubitoare de copii, sa vedem pe cine tine in brate Ana. Veniti, mireselor gatite cu podoabe omenesti, sa vedem ce Mireasa fara de barbat Iisus Hristos Si-a pregatit. Veniti, aleselor fecioare, sa vedem ce Fecioara neintinata astazi in lume s-a nascut.

Veniti cu totii, frati crestini, sa vedem de cine vorbeste Isaia, de cine se veseleste David, pe cine lauda arhanghelul Gavriil, pe cine praznuieste acum Biserica Domnului. Veniti sa vedem pe cine a nascut la batranete Ana cea stearpa, de ce se bucura asa de mult batranul Ioachim, de ce zambesc pacatosii in iad, pentru ce salta sfintii in cer, de ce nu mai ofteaza Eva, de ce tace saracul Adam.

Veniti sa vedem de ce se bucura astazi toata crestinatatea, de ce suna asa frumos clopotele, de ce se impodobesc astazi sfintele biserici cu atatea flori si cantari de lauda.

Veniti, sfintilor, sa laudam astazi pe cea mai aleasa dintre sfinti. Veniti, ingerilor, sa cinstim acum pe cea mai cinstita decat heruvimii si mai fara de asemanare decat serafimii. Veniti, Sfintilor Apostoli, sa preamarim pe aceea care mai inainte de voi pe Hristos L-a propovaduit. Veniti, mironositelor femei, sa praznuim pe aceea care mai inainte decit voi langa crucea lui Iisus a suspinat. Veniti, maicilor, ca pe Maica vietii noastre intr-un glas s-o laudam. Veniti, fecioarelor, ca pe Fecioara cu cantari de bucurie sa o preamarim. Veniti, pruncilor, ca pe Prunca Maria cu faclii s-o intampinam. Veniti pustnicilor, veniti calatorilor, veniti bolnavilor, veniti muritorilor, ca pe Aparatoarea si Mijlocitoarea noastra astazi sa o aflam si impreuna sa o laudam. Veniti, frati crestini de pretutindeni, sa intindem acum maret ospat de bucurie in casa lui David, ca astazi s-a nascut nadejdea mantuirii noastre. Astazi s-a aratat in lume lacasul Fiului lui Dumnezeu. Astazi s-a apropiat implinirea vremii, astazi s-a inaltat muntele cel netaiat, astazi s-a zidit camara cea neumblata, astazi s-a aratat cortul cel ceresc, Astazi s-a nascut Maria!

Astazi s-a intins scara impacarii intre om si Dumnezeu, astazi s-a aprins rugul cel nemistuit de foc. Astazi s-a aratat aurora mantuirii noastre pe pamant, astazi s-a sfintit vasul alegerii lui Hristos. Astazi s-a nascut Maria!

Astazi salta de bucurie crestinatatea, astazi straluceste de lumina soarele, astazi se bucura luna, astazi se sfatuiesc stelele, astazi se aduna in buchet florile, astazi se unesc in armonie culorile, astazi intr-un glas rasuna cantarile, caci astazi s-a nascut, in Nazaret, Maria!

Astazi o faclie dumnezeiasca s-a aprins, astazi un trandafir in Nazaret a inflorit, astazi un crin in Galileea neamurilor a rasarit. Astazi o comoara a lumii s-a descoperit. Astazi s-a nascut Maria!

Astazi impreuna canta pasarile, astazi dintr-o inima se roaga crestinii, astazi intr-un cuget se veselesc fecioarele, astazi la un loc se bucura si cele ceresti si cele pamantesti, astazi intr-un glas canta pruncii, caci astazi s-a nascut roaba Domnului, Maria!

Pentru nasterea Fecioarei astazi sa ne bucuram. Pe crinul cel neintinat sa-L admiram, pe comoara Nazaretului prin fapte bune sa o castigam, pe margaritarul lumii prin pocainta sa ni-L cumparam, pe izvorul Harului prin smerenie sa ni-l imprumutam, pe usa cea incuiata prin cheia rugaciunii sa o descuiem, pe floarea cea aleasa prin milostenie cu noi sa o avem. Pe chivotul cel ceresc in inimii noastre prin dragoste sa-l purtam, pe Maica Vietii, prin iubire de mama, mama noua sa ne-o castigam, pe Biserica cea vie, pe mijlocitoarea noastra, pe Prunca Fecioara Maria cu netacute slavoslovii si cantari de lauda de-a pururi sa o laudam.

Pentru ca astazi Mijlocitoarea noua sa ne-o mostenim, pentru ca astfel inima de mantuire sa ne-o mostenim, pentru ca astfel, prin rugaciunile ei, raiul si pe Insusi Hristos in dar sa-L primim. Prin nasterea Maicii Domnului se impaca Nazaretul cu Sionul, Galilea cu Iudeea, grecul cu evreul, cerul cu pamantul, Dumnezeu cu omul, saracul Iisus cu amaratul Adam. Prin rugaciunile Maicii Domnului se unesc sfintele biserici, se impaca popoarele, se inteleg oamenii, se linistesc furtunile, se imblanzesc marile, se potolesc apele ispitelor, se lasa toata ura si razbunarea. Ea se roaga pentru noi cand ne nastem, ea ne alina ispitele in viata, ea ne inchide cu pace ochii, ea ne cere loc de odihna la cer, ea se roaga pentru noi la judecata.

Iubiti credinciosi,

Negraite si necuprinse de limba sunt darurile si binefacerile de care ne impartaseste intotdeauna Maica Domnului, daca alergam la ajutorul ei cu credinta in toate zilele noastre. De aceea, toti cei ce voiti sa va mantuiti cereti mila Maicii Domnului si nu va leneviti, rugati-va si nu dormiti, cantati Domnului si nu-L injurati, binecuvantati si nu blestemati, pe saraci miluiti-i si nu va scumpiti, pe bolnavi cercetati-i si nu va ingretosati, pe calatori odihniti-i si nu va impotriviti, la sfanta biserica veniti si nu va trandaviti. La Domnul veniti si-n pace sa fiti, din dragoste dati ca in dar sa luati. Prin rugaciune mereu sa va intalniti, unii pe altii va ajutati, va imbarbatati, va mangaiati si intr-un glas pe Sfanta Fecioara Maria, care astazi s-a nascut, cu alese rugaciuni si frumoase cantari sa o laudati, cu bucuria nasterii ei peste noi din belsug sa vina.

Insa nimeni din cei pacatosi si nepocaiti sa nu indrazneasca cu buze intinate si cu inimi necurate a lauda pe Nascatoarea de Dumnezeu. Nimeni din cei ce zac in desfranari sa nu cuteze fara lacrimi a saruta icoana celei mai curate Fecioare pe care o lauda cerul si pamantul. Nimeni din femeile cele ucigase de prunci, care nu vor sa fie mame, sa nu indrazneasca, mai inainte de a parasi pacatul, a cere ajutorul aceleia care prin nasterea ei a fost cea mai sfanta Mama din cate au trait pe acest pamant. Nimeni din cele ce se rusineaza de nasterea de fii sa nu se apropie razand sa vada rodul Sfintilor Parinti Ioachim si Ana, care a fost din veci aleasa sa fie Mama lui Hristos si Mama noua tuturor. Nimeni din pruncii si copii cei neascultatori de parinti sa nu caute in graba ajutor de la Fecioara si Prunca Maria, care a fost smerita roaba si in toate ascultatoare. Nici cei ce injura de cele sfinte, nici cei plini de ura, nici cei mincinosi, nici cei betivi, nici cei ce nu iarta, nimeni din cei pacatosi sa nu astepte ajutorul Maicii Domnului daca mai intai nu se vor ierta, nu se vor cai, nu se vor pocai. Iar cei ce va caiti de pacate, cei ce va ganditi la moarte, cei ce voiti prin spovedanie sa puneti inceput de viata noua, toti acestia veniti, indrazniti, apropiati-va, va asteapta Mantuitorul nostru. Veniti, caiti-va, iertati-va, spovediti-va, bucurati-va, va asteapta Maica Domnului, a carei nastere acum o praznuim. Veniti, de cele vechi lasati-va, in haina noua va imbracati, va asteapta sfintii din cer, va asteapta Biserica, va asteapta preotii sa va vina in ajutor, numai sa veniti.

Iubiti credinciosi,

Stiut sa ne fie ca fiecare om se naste in lume pentru a indeplini unul sau mai multe roluri pamantesti si dumnezeiesti. Unii se nasc pentru a purta si ei chinurile nasterii de fii; altii se nasc pentru a creste cu truda copii, iar altii, pentru a se bucura de ostenelile urmasilor lor. Unii se nasc pentru a fi numai copii, altii pentru a fi tata si mama de copii, iar altii pentru a fi copii fara parinti sau parinti fara copii. Unii se nasc numai pentru a asculta, altii mai mult pentru a invata cele de folos, iar altii pentru a face cele bune. Unii se nasc pentru a se veseli, altii mai mult pentru a suferi, iar altii pentru a alina durerile si lacrimile cele omenesti. Deci toti oamenii se nasc pentru a se bucura de paine, de libertate si de soare. Toti se nasc pentru a munci, pentru a suferi, pentru a muri. Dar cel mai mare rol pe care il au de indeplinit oamenii pe pamant este acela de a-L cunoaste, de a crede si de a-L slavi pe Dumnezeu. Acesta este rolul obligatoriu si comun tuturor oamenilor, spre deosebire de rolurile cele pamantesti care nu sunt nici obligatorii, nici comune tuturor.

Spre convingere, sa aducem in mijloc iarasi pilda Maicii Domnului. Fecioara Maria nu s-a nascut pentru sine. Ea Maica Domnului seminar Man Neamt – ext.s-a nascut pentru altii, pentru toata lumea. Ea s-a nascut tocmai pentru a purta in pantecele, in inima si in bratele ei cele sfinte pe Hristos, pentru a se face prin smerenie roaba Domnului si pentru a fi noua oamenilor pilda vie si vrednica de urmat. De aceea Maica Domnului, prin alegerea si prin sfintenia vietii ei, este cea mai mare purtatoare de Dumnezeu (teofoare), pe care o cinstesc si ingerii din cer, si sfintii toti, si oamenii de pe pamant.

Pe ea o cinstesc slavitii serafimi si infricosatorii heruvimi. Pe ea o lauda sfintii din cer si oamenii de pe pamant. Pe ea o cinsteste intreaga zidire. De ea intreaba mereu Adam. Pe ea o cauta Eva. Dupa ea suspina mamele. La mila ei alearga vaduvele. In nadejdea ei se lasa pacatosii. Sub acoperamantul ei stau suferinzii. La ajutorul ei alearga calatorii. Pe ea o striga muritorii. Si tot la mijlocirea si rugaciunile ei alergam si noi pacatosii.

Dar pentru a ne bucura intotdeauna de ajutorul si mijlocirea ei, noi cei ce ne bucuram astazi de nasterea ei, si pentru ca bucuria noastra sa fie deplina, suntem datori sa urmam vietii ei celei ingeresti, adica sa ne facem si noi purtatori de Dumnezeu, prin cunoasterea si prin pazirea poruncilor Lui. Caci mai intai de toate pentru aceasta ne-a facut Dumnezeu.

Tot crestinul care asculta de Hristos, care iubeste calea Bisericii, care petrece cu toti in dragoste, care face mila cu cel sarac si care nu uraste pe nimeni afara de pacat, acela este un adevarat crestin – un purtator de Hristos. Iar cel care nu iubeste Biserica, care pe toti uraste si nu iarta, care nu se spovedeste, nu se uneste cu Preacuratele Taine, acela este lipsit de darul Duhului Sfant, este lasat prada diavolului si se ridica prin pacat impotriva lui Hristos.

Deci daca voim sa-L purtam pe Iisus Hristos in inimile noastre, sa urmam pilda Maicii Domnului, a carei nastere astazi o praznuim. Sa purtam in inima frica lui Dumnezeu. In suflet sa purtam dumnezeiasca dragoste. In minte sa tinem mereu gandul mortii. Pe buze cuvintele sfintei rugaciuni. In ochi sa avem lacrimi de cainta, iar pe fata sa purtam bucuria impacarii si a unirii cu Hristos.

Sa ne facem casa biserica prin milostenie si rugaciune, iar nu pestera a iadului prin betie si desfranare. Bratele leagan de copii, iar nu unelte ale pacatului. Sa-i facem pe copii fii ai Bisericii si ai societatii, iar nu pravalii ale pierzarii. Asa de vom trai, vom fi adevarati purtatori de Dumnezeu, iar Maica Domnului, cea mai fierbinte rugatoare pentru noi, prin ale carei rugaciuni se vor revarsa peste noi si bucuriile Nazaretului si indestularea vietii si fericirea raiului, va fi cu noi. Amin”.
SURSA http://www.razbointrucuvant.ro/2013/09/07/predica-nasterea-maicii-domnului/

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.