Oprişan: “Topirea bruscă a zăpezii poate duce la inundaţii”

Preşedintele Consiliului Judeţean atrage atenţia că există riscul ca în unele zone să se producă, local, inundaţii pe Putna şi Siret datorită formării de şleauri de gheaţă. Preşedintele CJ, Marian Oprişan atrage atenţia Prefectului, şi conducerii Administraţiei Bazinale de Apă „Siret”, conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea şi conducerii Hidrocentrale Bistriţa să gestioneze cu maximă responsabilitate debitele de apă care tranzitează judeţul nostru în această perioadă.

Preşedintele Consiliului Judeţean consideră că topirea bruscă a zăpezii istorice care a căzut la noi în judeţ poate duce la apariţia de inundaţii în zona Siretului Inferior dacă debitele de apă din barajele Mioveni şi Călimăneşti nu sunt gestionate cu profesionalism.
Din acest motiv se impune ca cei responsabili să se gândească, în această perioadă, mai mult la cei aproximativ 20.000 de cetăţeni din cele 9.021 de gospodării care trăiesc în aval de cele două baraje şi sunt expuşi inundaţiilor, aşa cum se arată în „Studiul privind inundaţiile, schemă directoare şi plan de investiţii pentru Siretul inferior”.
Prin urmare, factorii de decizie trebuie să manifeste responsabilitate şi să monitorizeze cu atenţie şi în permanenţă cursurile de apă, în special râurile Siret şi Putna.
Preşedintele Consiliului Judeţean atrage atenţia că există riscul ca în unele zone să se producă, local, inundaţii pe Putna şi Siret datorită formării de şleauri de gheaţă.
„În iulie 2005 au murit oameni nevinovaţi la Vadu Roşca pentru că responsabilii de la acea dată au hotărât să uzineze cu 5.500 metri cubi/secundă din Barajul Călimăneşti. Prefectul de atunci nu a declarat starea de alertă la timp şi nu a dispus evacuarea oamenilor din zonele care urmau să fie inundate atunci când ar fi trebuit, deşi ştia ce se va întâmpla când Siretul va ajunge la acelaşi debit cu Dunărea. Sper ca de această dată cei responsabili să fi învăţat că nu se pot juca nici cu bunurile oamenilor, dar nici cu viaţa lor. În prezent situaţia hidrologică este una bună, dar acest lucru nu trebuie să ne facă mai puţin vigilenţi fiindcă stratul istoric de zăpadă se poate topi brusc”, le a declarat Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.