Parcul de sculptură în aer liber din oraşul elveţian Martigny se extinde

Martigny este capitala districtului francofon cu acelaşi nume din cantonul elveţian Valais. Se întinde pe o suprafaţă de 24,97 kmp şi are o populaţie de 15.778 locuitori. Localitatea este amplasată la intersecţia de drumuri care leagă Elveţia de Franţa şi Italia, la vărsarea lui Dranse în Rhone şi la poalele Alpilor elveţieni.

Oraşul este cunoscut pentru amfiteatrul său şi notabil pentru muzeul Fundaţiei Pierre Gianadda, cea mai importantă atracţie culturală din Martigny. Clădirea a fost construită pe ruinele unui templu roman.

O altă curiozitate a oraşului sunt sculpturile moderne din sensurile giratorii, proiect înfiinţat în 1994. A paisprezecea la număr, dar nu ultima este opera „Stela timpului” realizată de artistul Raphael Moulin, instalată în sensul giratoriu Guercet. La inaugurarea acesteia artistul a declarat că e foarte mulţumit de rezultat : „această sculptură reprezintă viziunea mea cu privire la timpul care trece”. Concepută şi proiectată de către Raphael Moulin, opera de artă a fost creată de către societatea Meili a Bex, datorită dimensiunilor sale mari. Fasonată în oţel inoxidabil lustruit, sculptura măsoară 4 metri înălţime şi cântăreşte 1600 kg.

Celelalte 13 aşezate între 1994 şi 2008 sunt următoarele: „3 femei” de Rudolf Blattler în Louve; „Compozitie II” de Yves Dana la intersecţia Leman şi Fully; „Minotaurul” de Hans Erni pe Gare-Leman; „Grande Synergie du Bourg” de Michel Favre la Pre-de-Foire; „Tige Martigny” de Bernhard Luginbuhl la Pam-Cristal; „Trias” de Silvio Mattioli pe Neuvilles-Levant; „Triangle” de Silvio Matiolli pe Transalpin; „Secret” de Antoine Poncet pe Chapelle du Bourg; „Marele cuplu” de Andre Raboud pe Grand Quai-Simplon; „Constelaţie” de Andre Ramseyer pe Place de Plaisance; „Vertical” de Maurice Ruche pe Octodure-Levant; „Simfonie” de Josej Staub la intersecţia străzilor Simplon-Leman; „Lamentarea vântului” de Gillian White la ieşirea pe autostradă, strada Fully.
Dincolo de calitatea sculpturilor, acestea contribuie la consolidarea imaginii oraşului Martigny ca fiind un oraş al artei şi culturii. Următoarele două lucrări sunt deja comandate şi se află în lucru, graţie sprijinului municipalităţii şi fundaţiei Gianadda.
Parcul Sculpturilor în aer liber este punctat printre multe altele cu lucrări de Rodin, Moore, Miro şi „le Grand Coq” (1949) de Brâncuşi.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.