* Fermierii din zona montană a județului Vrancea pot depune proiecte pentru obținerea fondurilor nerambursabile pentru înființarea de centre de colectare sau prelucrare a laptelui, de stâne montane, de centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice *
Proiectele se depun accesând site-ul www.azm.gov.ro, iar ghidurile solicitanților se găsesc la https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/. Sesiunea de depunere se va închide în data de 21.11.2022, ora 23:59. Astfel crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%.
„Programele de investiții inițiate de Ministerul Agriculturii au un buget alocat de 220 milioane lei iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează. Îi încurajez pe fermierii vrânceni să se grăbească pentru depunerea proiectelor deoarece accesarea programelor se face după principiul „primul venit – primul servit”, spune deputatul PSD de Vrancea, Laurențiu MARIN.
Cele trei programe de sprijin lansate se adresează locuitorilor din zona montană pentru înființarea de:-centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană; – centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană;-stâne montane. ele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul acestui an, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.