Trupa de teatru PROTHA premiată în Franța! Din nou!

* În perioada 27 februarie / 04 martie 2023 a avut loc cea de a XX-a ediție a Festival de Piano di Sorrento “Journées du jeune théâtre international francophone” * Juriul festivalului format din nativi vorbitori de limbă franceză au acordat Trupei de Teatru Protha – Le prix de la parfaite maîtrise de la scène et de la langue française ( Premiul pentru cea mai bună punere în scenă și perfecțiunea limbii franceze ) *

Trupa de Teatru Protha a revenit la acest festival după participarea din 2019, când i-a fost decernat Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului pentru spectacolul „Le bizzare incident du chien pendant la nuit” după Mark Haddon. Este prima participare la un festival de teatru internațional după restricțiile impuse, din 2020, de pandemia de Covid – 19.

Joi, 02 martie, ora 15, pe scena de la Villa Fondi din Piano di Sorrento, Protha a prezentat publicului și juriului festivalului spectacolul “Wanda” de Mihaela Mihailov și Radu Apostol. Traducerea textului spectacolului a fost realizată de profesorul Anca Alexandrescu, care a asigurat și coordonarea membrilor trupei la limba franceză.

Din distribuția spectacolului au făcut parte: Alessia Crucianu, Melania Drilea, Miruna Dobrin, Giulia Pomponi, Maria Damean, Iustina Damean, Giada Giardinelli, Karla Bucătaru, Ștefan Bucă, Andrei Banciu, Teodor Crucianu, Davide Dobrea, Andrei Diaconu și Victor Bâra.

Regia și scenografia spectacolului a fost realizată de Cătălin Eduard Sfîrloagă.

Toți membrii trupei, care au fost pe scenă, au fost la prima lor experiență într-un festival internațional de teatru și la prima experiență competițională.

La aceasta ediție aniversară au participat douasprezece trupe de teatru din Belgia, România, Spania și Tunisia. Trupele au fost formate din liceeni care au provenit în majoritate de la licee bilingve sau nativi vorbitori de limbă franceză.

Organizatorii festivalului, Institut Français de Naples și Association Italienne d’Action Théâtrale, au oferit participanților posibilitatea de a participa la ateliere de teatru în limba franceză, pentru a-și dezvolta abilitățile artistice, a utiliza limba franceză, dar și a stabili relaționări între aceștia.

“Vă voi spune cât de mult mi-a plăcut acest spectacol pe care Anca și Cătălin l-au pus în scenă. A fost un spectacol atât de original, atât de bine organizat, atât de bine gândit având în vedere că au fost foarte numeroși. Exprimarea gramaticală a fost extrem de precisă. Ne-a prezentat o poveste cu adevărat emoționantă, cea a Wandei. Eu nu cunoșteam deloc această istorioară și am putut să urmăresc totul pentru că a fost dată o mare atenție dicției în același timp cu jocul de scenă. A fost cu adevărat o mare sărbătoare, unul din cele mai mari momente ale festivalului.” – Bertrand Chauvet (membru al juriului).

Participarea la întâlnirea trupelor de teatru francofone a fost posibilă ca urmare asigurării costurilor deplasării de către părinții liceenilor implicați în proiect, alături de care au venit, în calitate de sponsori, Paco SuperMarket, Eva Shop, Tricotton Junior, Crama Valente și Altex Prod.

Crama Moșia Domnească Panciu va oferi, în perioada imediat următoare, membrilor trupei, pentru participarea și premiul obținut la festival, câte un cadou.

Proiectul educațional și cultural a fost posibil ca urmare a colaborării dintre Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” Panciu, Casa de Cultură “Mihai Eminescu” Panciu și Asociația Protha Panciu.

Trupa de Teatru Protha vă așteaptă în continuare să îi fiți alături, prin redirecționarea unei părți, pe care o considerați disponibilă, din impozitul pe profit, precum și prin alte forme de sprijin, în vederea participării la noi festivaluri de teatru, la nivel național sau internațional. Precum și pentru realizarea celei de a V-a ediții a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru”.

În situația în care doriți să ne sprijiniți ne puteți contacta la email asociatiaprotha@yahoo.ro sau tel. 0774.948760. Contul bancar, al asociației, este RO76 BTRL RON CRT 02248 53601 deschis la Banca Transilvania Agentia Panciu.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.