Vrâncenii catolici sărăbătoresc PAŞTELE! Ziarul MILCOVUL vă urează Sărbători FERICITE!!!

Credincioşii catolici vor sărbători Paştele duminică, pe 8 aprilie, iar cei ortodocşi peste o săptămână, pe 15 aprilie. După ce în ultimii doi ani Paştele ortodox şi cel catolic au fost sărbătorite în aceeaşi zi, pe 4 aprilie în 2010, respectiv pe 24 aprilie în 2011, calendarul Pascal nu va mai coincide în 2012 pentru cele două religii. Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri pe care catolicii le practică în ziua Sărbătoririi Învierii Domnului este stropitul. La început, stropitul se făcea cu apă, ulterior fiind folosit şi parfumul.

Apa este simbolul purificării încă din precreştinism şi pentru că ea provine din fântâni, a apărut şi obiceiul împodobitului cu ouă a fântânilor din satele populate de nemţi.

Stropitul este practicat de popoarele cu origine germanică în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii. Zeiţa se numeşte ’’Ostera’’, denumire din care provine şi cuvântul ’’Ostern’’, care înseamnă Paşte. Deşi îşi are originea în Germania, obiceiul a fost adoptat şi de majoritatea catolicilor din Ardeal. Printre alte obiceiuri se numără dăruirea şi ciocnirea ouălor vopsite.

Din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă, adică separarea Bisercii Creştine Ortodoxe de cea Romano-Catolică, Paştele se sărbătoreşte, la intervale diferite, care variază de la o săptămână – cum se întâmplă anul acesta – la cinci săptămâni – cum s-a întâmplat în 2008.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.