Primul ministru și președintele Camerei Deputaților au sărbătorit 24 Ianuarie la Focșani!

* Primul ministru Nicolae CIUCĂ și președintele Camerei Deputaților Marcel CIOLACU au fost sstăzi în Piața Unirii din Focșani unde, împreună cu vrâncenii, au sărbătorit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române * Spre deosebire de Iași la Focșani au scăpat de huiduieli, un singur vrâncean arătându-le obrazul oficialităților * Discursurile tuturor vorbitorilor au făcut apel la unitate * În tradiționala Horă a Unirii s-au prins doar oficialitățile vrâncene, nu și primul ministru sau președintele Camerei Deputaților *

La manifestările organizate în Piața Unirii din Focșani au participat premierul Nicolae CIUCĂ, președintele Camerei Deputaților Marcel CIOLACU, ministrul Apărării Angel TÎLVĂR, E.S. Doamna Laurence AUER- Ambasadorul Franței în România, consilierul prezidențial Constantin Dudu IONESCU, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin TOMA, prefectul județului, Nicușor HALICI, vicepreședintele CJ, Ionel Cel-Mare, parlamentari de Vrancea, subprefecții județului, primari, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai clerului, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte CIPRIAN, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Militarii au fost reprezentați de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel PETRESCU, conducerea Garnizoanei Focșani, generalului-maior Ciprian MARIN, comandantul Divizia 2 Infanterie „Getica” precum și comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” Focșani, generalul Gabriel Constantin TURCULEȚ și conducerea Garnizoanei Focșani și șefii instituțiilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ai instituțiilor deconcentrate.

Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului național, urmat de alocuțiunile oficialităților.

* CIUCĂ: „Dacă vrem să reușim ca națiune, trebuie să învățăm de la părinții fondatori ai națiunii române“ *

„Mă bucur și sunt emoționat să revin la Focșani, unde domnitorul Alexandru Ioan Cuza avea să ridice gărzile de la hotarele dintre români. Astăzi, celebrăm ziua Unirii Principatelor Române, un moment istoric care a deschis calea emancipării și modernizării statului român. Unirea este legată de Focșani și de Milcovul care separa cele două principate române: Moldova și Muntenia. Despărțit în două de un braț al Milcovului, orașul Focșani întruchipa situația politică și statală a celor două principate române. Drama unei națiuni de a trăi în două principate separate era resimțită cu atât mai mult de locuitorii acestui oraș, pentru că era o separare falsă, izvorâtă din nedreptatea istoriei. Unirea celor două principate și desființarea hotarului de la Focșani au creat premisele statului național unitar român, care avea să se finalizeze ulterior prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. De aici, din Focșani, a pornit susținerea pentru mișcarea unionistă încă din martie 1857. Tot la Focșani a fost ales în decembrie 1858, în Adunarea Electivă a Moldovei, Mihail Kogălniceanu, marele nostru om de stat, care a influențat prin munca sa Unirea Principatelor, declararea independenței de stat a României și formarea Regatului.

Dragi focșăneni,

Unirea Principatelor Române într-un singur stat nu a fost un act întâmplător, o favoare a destinului. Aceste fapte ale înaintașilor trebuie reamintite și învățate de toți românii. Sunt pilde ale abordării politice ale înaintașilor și pietre de hotar ale întăririi și modernizării României.
Dacă vrem să reușim ca națiune, trebuie să învățăm de la părinții fondatori ai națiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor, unit în jurul unor valori și a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul și elitele politice, economice și culturale au acționat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major național. Fără un obiectiv național comun, mai important decât noi înșine, națiunea română nu poate progresa și nu-și poate atinge potențialul pe care îl merită. România trece acum printr-un moment istoric unic. Este un moment în care avem șansa să definitivăm marele proiect al României moderne de a construi și consolida o națiune română europeană, în cadrul unei democrații occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient și respectat, iar eficiența și respectul se câștigă atunci când toate instituțiile statului garantează și promovează la cel mai ridicat nivel libertatea individului, demnitatea umană şi bunăstarea economică şi socială.
Doamnelor și domnilor, modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp de acum înainte. După crize economice multiple, după anii de pandemie și acum în plin război declanșat de Rusia împotriva lumii libere, ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reașază în funcție de valori și de interese. În astfel de context, avem nevoie de viziune, curaj și, mai ales, determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naționale. Desigur, pentru a reuși în demersul nostru nu avem nevoie numai de dorința de a face, ci și de puterea de a făptui. Iar puterea de a făptui, destinul nostru occidental, are ca fundament echilibrul, rațiunea și pacea socială. Nu poți să construiești nimic prin ură și critică nejustificată. Nu poți să construiești destinul unei țări prin dezbinare. În marile momente istorice trebuie să prevaleze unitatea de voință, nu dorința de dezbinare.
Niciodată în istoria modernă a României nu am avut o susținere politică și economică mai puternică din partea partenerilor noștri occidentali. Marile proiecte pe care le-am demarat au fost: eliminarea MCV, aderarea la Spațiul Schengen și la OECD, precum și marile proiecte de reformă și investiții cu finanțare prin PNRR și prin bugetul național. Exprim această dorință de a ne ridica la nivelul contextului istoric prin care trecem.

Dragi focșăneni,

Bunăstarea și siguranța națiunii române europene, precum și protejarea valorilor democrației occidentale în România reprezintă proiectul nostru de țară. Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant și neobosit. Avem o obligație morală atât față de români, cât și față de marii oameni de stat care au făurit, la timpul lor, națiunea română și statul român. Este motivul pentru care aducem omagiu înaintașilor și recunoaștere pentru faptele acestora în devenirea țării noastre până astăzi. Iar cea mai mare datorie față de ei și mai ales față de cei care vin după noi este să ne asigurăm că viziunea lor se consolidează prin dezvoltare și modernizare a țării noastre, care și-a regăsit aspirațiile legitime alături de democrațiile occidentale.
Vă mulțumesc! La mulți ani, România! La mulți ani, români! La mulți ani, vrânceni!“, a fost discursul primului ministru Nicolae CIUCĂ la Focșani.

* Marcel CIOLACU: „De ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper ca un răspuns de tipul fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid, să fie uitat în viitorul României“ *

Președintele Camerei Deputaților, Marcel CIOLACU înainte de a începe discursul oficial s-a întrebat, retoric, „De ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper ca un răspuns de tipul fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid, să fie uitat în viitorul României“,

„În urmă cu 164 de ani, aici, la Focşani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului naţional unitar român. O istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia noi, românii, de fiecare dată am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun. Unirea Moldovei cu Ţara Românească şi apoi desfiinţarea de facto a hotarului de aici din această piaţă au creat premisele României Mari. A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate, dar am avut nevoie şi de o concretizare politică. În prezent suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverenţă şi de implicare fermă în economia regiunilor care moştenesc vechile principate.

De aceea, demararea în 2022 a lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplineşte visul focşănenilor de a se uni, în sfârşit, cu restul ţării. În acelaşi timp, investiţia va accelera dezvoltarea regiunii şi va creşte puterea economică a oraşelor din această parte a ţării, inclusiv a Focşaniului pentru că doar prin unitate, solidaritate şi proiecte comune suntem cu toţii mai puternici, doar aşa vom reuşi să trecem cu bine peste toate tulburările economice provocate de pandemia prin care am trecut şi de războiul nedrept ce încă se poartă la graniţele noastre.

La mulţi ani şi sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă, fiecare, ce reprezintă această Zi Naţională, să nu fim nevoiţi acasă să le răspundem copiilor noştri, nepoţilor noştri, fraţilor şi surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huduim într-o astfel de zi şi sper că un răspuns fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid să fie uitat în viitorul României şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piaţă cu toţi. Vă mulțumesc mult și La mulți ani”, a fost discursul președintelui Camerei Deputaților, Marcel CIOLACU.

Au mai urmat discursurile Înaltpreasfințitului Părinte CIPRIAN, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, primarului municipiului Focșani, Cristi Valentin MISĂILĂ și al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin TOMA. De asemenea E.S. Doamna Laurence AUER- Ambasadorul Franței în România a transmis câteva cuvinte vrâncenilor prezenți în Piața Unirii. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și spectacolul istoric evocator ”Focșani, oraș al Unirii” după care a urmat retragerea cu torțe a militarilor. La final vrâncenii s-au prins în Hora Unirii, fără primul ministru Nicolae CIUCĂ și președintele Camerei Deputaților, Marcel CIOLACU, pe vechiul hotar dintre cele două țări românești.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.