Activitatea Consiliului Județean Vrancea blocată până la alegerea unui conducător!

* Înlocuitorul lui Cătălin TOMA se va alege între cei doi vicepreședinți: Marian OPRIȘAN sau Ionel CEL MARE *

Activitatea Consiliului Județean Vrancea și a instituțiilor subordonate este practic blocată până la alegerea unui înlocuitor pentru Cătălin TOMA. Singurul lucru clar este acela că variantele sunt cei doi vicepreședinți Marian OPRIȘAN (PSD) și Ionel CEL MARE (ALDE). Condiția obligatorie impusă de cadrul legal (Codul Administrativ) este ca desemnarea înlocuitorului să se facă prin vot secret în ședință de Consiliu Județean iar rezultatul favorabil presupune obținerea majorității absolute, în cazul județului Vrancea fiind vorba despre 16 voturi. Toată procedura este condiționată Instituția Prefectului care a emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind constatarea încetării de drept a mandatului președintelui Consiliului Județean Vrancea, ca urmare a decesului.
În acest Ordin se menționează „Atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare“.

Comunicatul Consiliului Județean Vrancea

Administrația județeană aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în acest moment atribuțiile de ordonator principal de credite nu pot fi exercitate de nicio persoană din cadrul Consiliului Județean. Pe cale de consecință, există un blocaj total la nivelul instituției și al subordonatelor, neputând fi procesate și semnate documente extrem de importante care vizează proiecte, avize, autorizații etc.

Din acest motiv, Consiliul Județean Vrancea a anunțat încă de aseară faptul că se impune întrunirea de urgență a autorității deliberative cu respectarea art. 192 alin. (1), art. 133 alin. (2) lit. (b) si art. 134 alin. (1) lit (b) din OUG nr. 57/2024.

Fără întrunirea de urgență a Consiliului Județean, pentru intrarea în normalitate, nu se poate asigura funcționarea administrației județene și a instituțiilor subordonate, cu efecte negative asupra proiectelor de investiții, dar și cu efecte nedorite pentru persoanele fizice și juridice care sunt în așteptarea unor documente din partea CJ Vrancea.

Cei 30 de consilieri județeni aflați în funcție în acest moment trebuie să facă în următoarea perioadă ceea ce este legal și firesc și anume să deblocheze activitatea instituției.

În condițiile în care a fost deja emis Ordinul Prefectului nr. 90/19.02.2024 privind încetarea de drept a mandatului președintelui CJ Vrancea, urmează derularea pașilor prevăzuți de Codul administrativ în acest sens.

Contrar speculațiilor apărute în mass-media, nu există nicio bătălie între cei doi actuali vicepreședinți ai Consiliului Județean pentru a prelua atribuțiile ce revin Președintelui Consiliului Județean Vrancea. De altfel, ședința de îndată a autorității deliberative va fi convocată după data de 22 februarie.

Ulterior, atribuțiile vor fi exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat potrivit dispozițiilor art. 192 (1) din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.
Acest lucru este legal, firesc și reprezintă normalitatea în materie de administrație publică, inițiativa de a se întruni într-o ședință de îndată și de a face o alegere aparținând exclusiv consilierilor județeni.

Concret, Consiliul Județean se poate întruni în ședință de îndată dacă aceasta va fi convocată de minimum o treime din consilierii județeni în funcție.

Mai facem precizarea că OUG 57/2019 prevede la art. 192 (1) că „În caz de vacanță a funcției de președinte al consiliului județean, de suspendare a mandatului președintelui consiliului județean, precum și în situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atribuțiile acestuia sunt exercitate de drept de unul dintre vicepreședinți, desemnat de consiliul județean, prin vot secret, cu majoritate absolută, cu respectarea drepturilor și obligațiilor corespunzătoare funcției de președinte al consiliului județean”, spune Biroul de presă al CJ Vrancea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.