Catedrala Ortodoxa aflată în construcţie în buricul Focşaniului va fi gata la Sfântu Aşteaptă. Joi aleşii locali au alocat pentru acest locaş de cult 5 miliarde de lei vechi dintr-un necesar de aproximativ 100 miliarde lei vechi. Daca se continuă în acest ritm vor trece 20 de ani, adică încă 5 mandate de primar sau consilier local, până la finalizarea lucrărilor. Dacă nu este finalizată mai repede Catedrala ortodoxă riscă să devină Enet nr. 2, adică următoarea groapă de aruncat fonduri publice, datorită faptului că se vor cheltui sume importante şi pentru conservarea lucrărilor.
Culmea este că toţi consilierii locali care au avut luări de cuvânt pe chestiunea în cauză, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Focşani de joi, s-au declarat creştini ordodoxi, puţin lipsind ca să jure şi pe Biblie. Dar cum vorba românului este „banu-i ochiul dracului” discuţiile au pornit din cauza banilor. „Toate aceste resurse financiare merg spre această construcţie. La mapă nu văd niciun deviz, nici o estimare sau orice alt fel de document justificativ. Pentru turla metalică nu avem aici nici măcar devizul de lucrări. Sunt creştin ortodox dar nu pot vota acest proiect în neştiinţă de cauză”, a afirmat consilierul ţărănist Lilian Ilie. O poziţie similară a avut şi consilierul PP-DD Aurel Bâcu. „De acum înainte când se va vota un proiect despre această catedrală trebuie să fim în cunştinţă de cauză, altfel va fi un al doilea Enet. Cred că Focşaniul are suficiente locaşe de cult”, a adăugat şi Aurel Bâcu. Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos, Dragoş Horhocea fiind de părere că ar trebui investiţi bani şi în bazele sportive din municipiu şi mai puţin în biserici.
Primarul Decebal Bacinschi i-a tras de urechi pe contestatari amintindu-le discuţiile din comisii. „Când am vorbit în comisii despre catedrală nu am avut aceste discuţii. Să o luăm pe aia dreaptă. Cu catedrala va trebui să alocăm cam 100 de miliarde de lei vechi. Sper să primit sprijn de la minister, Episcopia Buzăului şi Vrancei şi de la Consiliul Judeţean dar părerea mea este că noi va trebui să alocăm mare parte din bani”, a declarat Decebal Bacinschi. La rândul lui Bogdan Matişan a ţinut să precizeze că lucrările actuale au fost programate acum câteva luni. „Am discutat despre turla metalică toamna trecută. Toţi am ştiut că nu avem cum să urcăm turla fără o macara specială. Acest utilaj este singurul de acest fel din ţară şi a avut multe lucrări programate iar noi ne-am aşteptat rândul”, a afirmat Bogdan Matişan. „Pentru toate sumele există documente iar fiecare cheltuială are documente fiscale ataşate. La nevoie putem cere lămuriri şi de la preotul paroh”, a adăugat şi consilierul Cătălin Vrabie.
În timp ce preotul paroh avea mâinile împreunate şi spunea, probabil, şi o rugăciune în gând, consilierii locali au votat alocarea celor 5 miliarde de lei vechi precum şi cedarea către parohie şi a unui teren de 1066 metri pătraţi.