Ce trebuie să facă micii agricultori pentru a primi suta de lei la hectar promisă de Guvern!!!

Micii agricultori, care cultivă între unu şi zece hectare de teren, vor primi de la Guvern despăgubiri pentru secetă în valoare de 100 lei/ha. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut publice o serie de precizări privind punerea în aplicare a Hotărîrii Guvernului nr.897/2012, privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă, manifestat în anul agricol 2011 – 2012, asupra culturilor agricole“ care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal. Iată ce trebuie să facă cei care cultivă între unu şi zece hectare, pentru a intra în posesia acestor bani.

Cererile pot fi depuse şi la primării

Conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 897/2012, cererile se depun de către solicitant la Direcţiile pentru agricultură judeţene. Dar, potrivit comunicatului remis de MADR, cererile, însoţite de documentele prevăzute în actul normativ, pot fi depuse şi la primării, iar primăriile le transmit la Direcţiile pentru agricultură judeţene (DAJ). În situaţia în care solicitanţii nu deţin copia cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, eliberată de APIA, primăriile transmit tabelul cu solicitanţi la APIA, în vederea eliberării acestor documente. APIA eliberează documentele şi le transmite la DAJ. Cererile întocmite de solicitanţi împreună cu celelalte documente prevăzute de actul normativ menţionat mai sus sînt trimise de primării la Direcţiile pentru agricultură judeţene, pentru a fi anexate documentelor primite de la APIA. Direcţiile pentru agricultură judeţene preiau cererile de la primării şi solicită la APIA obţinerea copiei cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, în situaţia în care aceasta nu se regăseşte la documentaţia depusă.

Două condiţii

Există două condiţii imperative pe care trebuie să le îndeplinească micii agricultori, pentru a primi aceşti bani: a) să exploateaze suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maxim 10 hectare, inclusiv; b) să nu renunţe la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începînd cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat (adică, începînd cu acest an, deci, să cultive aceste terenuri cel puţin pînă în anul 2015, altfel vor fi obligaţi să înapoieze întreaga sumă primită – n.red). De notat, de asemenea, că vor primi acest ajutor de minimis atît fermierii care sînt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, cît şi fermierii care nu sînt cuprinşi în aceste evidenţe pentru campania de plăţi pe suprafaţă 2012. În fine, termenul limită pentru depunerea documentelor este 15 octombrie 2012. După îndeplinirea tuturor acestor formalităţi, sprijinul, în valoare de 100 de lei/ha, va fi acordat începînd cu data de 1 noiembrie 2012. MADR nu a hotărît, încă, dacă banii vor fi plătiţi prin conturi bancare sau/şi sub formă de cash, prin casieriile Direcţiilor agricole judeţene sau/şi cele ale primăriilor din localităţile în care îşi au domiciliul cei îndreptăţiţi.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.