Cum facem faţă unei săptămîni de ger?

* Medicii ne recomandă să evităm deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respectăm regulile de igienă şi să consumăm alimente bogate în proteine, fructe şi legume * Temperaturile vor coborî sub -25 de grade Celsius * SMURD a adunat boschetarii de pe străzi *

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis o avertizare „Cod galben de ger“ pentru intervalul 28 ianuarie – 3 februarie. Avertizarea este valabila pentruMoldova,  Transilvania, Maramureş, Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Vremea va fi geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încît temperaturile minime se vor încadra pe arii extinse între -25 şi -15 grade Celsius, iar cele maxime diurne vor fi negative. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajul prin atenţionări sau avertizări meteorologice ulterioare.

Nu ieşiţi din casă, dacă nu este obligatoriu

În această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mîinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic). Medicii recomandă ca persoanele vîrstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi să nu frecventeze locurile aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

Aveţi grijă de copii

În această perioadă, trebuie acordată o atenţie specială copiilor. Trebuie evitate situaţiile în care cei mici sînt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi nu este indicat transportul pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.  În weekend, serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD au transportat mai multe persoane fără adăpost la unităţile medicale şi în locurile special amenajate pentru aceasta perioadă cu temperaturi scăzute, conform Centrului Operativ de Urgenţă al Ministerului Sănătăţii.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.