Declarare contribuabili inactivi – ANAF modifică prevederile legii

ANAF anunţă reguli noi pentru contribuabili, care sunt cuprinse într-un proiect de act normativ. Este vorba despre contribuabilii inactivi, a căror declarare şi reactivare se face de către organul fiscal şi se comunică contribuabilului.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc urmatoarele conditii: isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege; isi indeplinesc toate obligatiile de plata; s-a constatat de catre organul fiscal ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

In ce priveste Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, acesta se organizeaza la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, este public şi se afiseaza pe site-ul institutiei. Decizia de declarare in inactivitate/reactivare, emisa de organul fiscal, produce efecte fata de terti de la data inscrierii in registrul mentionat.

Ce prevede proiectul ANAF

Proiectul de ordin modifica ordinul nr.3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a art.78^1 alin.(1) din Codul de procedura fiscala.

Prin Ordonanta Guvernului nr.29/2011, au fost aduse modificari Codului de procedura fiscala prin introducerea, dupa art.78, a unui nou articol, articolul 78^1,„Registrul contribuabililor inactivi/reactivati”, prin care au fost aduse modificari reglementarilor aplicabile pentru declararea contribuabililor inactivi.

Potrivit noilor prevederi, declararea  contribuabililor inactivi, precum  şi reactivarea acestora se fac de catre organul fiscal, prin decizie, emisa conform competentelor  şi procedurii stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care se comunica contribuabilului.

Totodata, contribuabilii declarati inactivi se reactiveaza daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) isi indeplinesc toate obligatiile declarative prevazute de lege;

b) isi indeplinesc toate obligatiile de plata;

c) organele fiscale au constatat ca functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Ori de cate ori se constata ca un contribuabil a fost declarat inactiv din eroare, organul fiscal emitent anuleaza decizia de declarare a contribuabilului ca inactiv, cu efect pentru viitor şi pentru trecut.

In ce priveste Registrul contribuabililor inactivi/reactivati, acesta se organizeaza la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, este public şi se afiseaza pe site-ul institutiei. Decizia de declarare in inactivitate/reactivare, emisa de organul fiscal, produce efecte fata de terti de la data inscrierii in registrul mentionat.

Avand in vedere modificarile legislative mentionate, a fost elaborat Ordinul ANAF nr.3347/2011 pentru aprobarea unor proceduri de aplicare a 78^1 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, precum  şi pentru aprobarea modelului  şi continutului unor formulare, care reglementeaza fluxurile aplicabile atat pentru declararea de catre organele fiscale a contribuabililor inactivi, potrivit conditiilor prevazute la art.78^1 alin.(1) lit.a) din Codul de procedura fiscala, cat  şi cele pentru indreptarea erorilor materiale şi pentru reactivarea contribuabililor declarati inactivi.

Prin acest proiect de ordin se propun urmatoarele:

– intocmirea  şi comunicarea, de catre compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul, pe baza documentatiei transmise de organul de inspectie fiscala competent, a deciziilor privind inactivarea, reactivarea  şi indreptarea erorilor materiale in cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit conditiilor prevazute la art.78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala;

–         depunerea cererilor de reactivare sau de indreptare a erorilor materiale, de catre contribuabili, la organele fiscale in a caror evidenta acestia sunt inregistrati, inclusiv in cazul contribuabililor declarati inactivi potrivit art.78^1 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.