Olimpul Teatrului a fost aseară Teatrul din Focşani: Spectacol superb cu piesa Profesiunea Doamnei Warren!

Maia Morgenstern şi trupa de actori ai Teatrului Mic din Bucureşti au impresionat aseară, pe scena Teatrului Pastia, cu piesa Profesiunea Doamnei Warren. Actriţa care a jucat alături de Mel Gibson în Patimile lui ISUS a fost pe scenă în rolul doamnei Warren. DA, A FOST CHIAR EA. MAI VREM !!!!

Descrisă ca o “comedie neplăcută de George Bernard Shaw”, “Profesiunea doamnei Warren” e poate una din cele mai bune piese văzute în ultima vreme pe scena Teatrului Pastia din Focşani, alături de HAMLET. Toţi actorii din aceasta comedie de moravuri şi-au făcut treaba cu pasiune şi îmi este clar că Maiei Morgenstern, lui Mihai Dinvale, Ion Lupu, Sorin Medeleni, Tudor Istodor sau Ilincai Manolache le curge teatrul fierbinte prin vene şi că nu trebuie să îi ratezi în spectacolul asta.

Nu e greu sa-ti dai seama de subiectul tragi-comediei: in secolul XIX, in avantul strictei epoci victoriene, “Profesiunea doamnei Warren” (interpretata magistral de Maia Morgenstern) este de fosta prostituata si de actual “director administrativ” al unei retele de bordeluri extinse prin toata Europa.

Piesa o are ca personaj principal interpretând-o pe Doamna Warren, o damă misterioasă despre care nici propria ei fiică nu știe cu ce se ocupă și de unde a avut bani s-o educe. Fata se îndrăgostește de un tânăr cam șmecheraș (interpretat de Tudor Aaron Istodor, fiul Maiei Morgenstern și al regizorului Claudiu Istodor) și are ambiții de a face o carieră în oraș. Doar că viitoare ei profesiune și cu cea a doamnei Warren sunt într-un fel antagonice și de aici încep să se complice lucrurile la nivel personal între cele două femei și cei care le înconjoară. Femei frumoase, cu ambiții diferite, atrăgătoare deopotrivă, adună în conflictul lor pe toată lumea cu care întră în contact.

Cei sase actori interpreteaza cate o tipologie: Ilinca Manolache – tanara moderna, inteligenta si independenta, care duce mai departe o noua mentalitate, cea feminista; Sorin Medeleni – preotul moralist care in tinerete a fost mare crai; Tudor Aaron Istodor – tanarul dandy fara niciun ban, care incearca sa isi rezolve viitorul insurandu-se cu o partida buna; Mihai Dinvale, care il joaca excelent pe afaceristul batran si libidinos, fara scrupule si Ion Lupu – artistul idealist si neatins de mizeriile vietii.

Finalul piesei este unul foarte emoționant: dialogul celor două scoate la iveală toate adevărurile și frustrările care le stăteau împotrivă. Tânăra Ilinca Manolache (Vivie) i-a ținut piept admirabil personajului Doamnei Warren și figurei statuare a Doamnei Maia.

După căderea cortinei și ieșirea actorilor, am văzut oameni fascinați, care nici n-au știut când și cât să bată din palme, dacă să se ridice sau nu în picioare. I-au chemat de trei ori înapoi, şi toată lumea a plecat fericită. Cum era de aşteptat teatrul focşănean a fost plin, multă lume bună aşteptând în linişte începerea spectacolului. Între ei omul de afaceri Vasile Roşca, unul dintre viceprimarii Focşaniului – Tudorel Trofin, consilierul local Bogdan Matişan, politicieni şi mulţi, mulţi profesori. Se cuvine sa multumim Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia (director Valentin Gheorghita) care a facut posibila venirea trupei Teatrului Mic la Focsani şi Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia (director Sorin Francu) care a gazduit acest eveniment. Galele Teatrale si Festivalul Vin la Teatru transformă încet, dar sigur, urbea de pe Milcov, într-un târguşor care se bucură de cultură.
În încheiere nu mai putem spune decât că a fost teatrul de cel mai inalt nivel artistic, timp de calitate. Si pentru ca este un articol dedicat unei piese de teatru tragem si o concluzie, care nu poate fi decât aceasta: MAI VREM!

Profesiunea Doamnei Warren
Regia: Claudiu Istodor
Scenografia: Maria Miu
Light design: Iulian Bălţătescu
Ilustraţia muzicală: Tudor Aaron Istodor

Durata: 2 ore 30 (cu pauză)

Distribuţia: MAIA MORGENSTERN (Doamna Warren), ILINCA MANOLACHE (Vivie Warren),Mihai Dinvale (Sir George Crofts), TUDOR AARON ISTODOR (Frank Gardner), SORIN MEDELENI (Reverendul Samul Gardner), Ion LUPU (Praed).

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.