Pompierii militari de la Secţia Adjud au sărbătorit în prima zi a lunii iulie 40 de ani de la înfiinţarea subunităţii. Cu acest prilej, s-a organizat o ceremonie militară şi Ziua Porţilor Deschise.
Astfel, cu începere da le ora 11.00, porţile Secţiei de Pompieri Adjud s-au deschis pentru toţi cei care au dorit să afle detalii despre activitatea pompierilor salvatori şi să participe la ceremonia militară. Printre cei prezenţi s-au regăsit reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale, cadre militare active şi în rezervă, copii de toate vârstele, precum şi cetăţeni care au dorit să viziteze subunitatea.
După intonarea Imnului de Stat al României şi oficierea serviciului religios de un sobor de doi preoţi, lt. col. Ştefan-Marius Haiduc, comandantul Secţiei de Pompieri Adjud, a prezentat însemnătatea zilei de 1 iulie. „La data de 01.07.1975, în baza Deciziei Consiliului Popular al Judeţului Vrancea, s-a înfiinţat Compania de Pompieri Adjud, cea de-a doua structură de acest gen din alcătuirea Grupului de Pompieri Vrancea. Suntem acum prezenţi în curtea subunităţii atât cei care au trecut în rezervă chiar de aici de la Adjud, cât şi alţii pentru care această structură a fost doar o rampă care le-a sprijinit cariera. Registrul istoric al subunităţii păstrează detalii despre toţi cei care i-au trecut pragul şi aminteşte despre buna funcţionare a tehnicii de luptă şi acţiunea curajoasă a militarilor gărzilor de intervenţie care au dat dovadă, în acţiunile lor, de curaj şi dăruire faţă de cetăţeni şi bunurile acestora.”
În cadrul ceremoniei s-au înmânat diplomele câştigătorilor competiţiei de minifotbal organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, în cooperare cu Asociaţia Sportivă a Pompierilor din România, Sucursala Vrancea. Primul loc a fost revendicat de Secţia de Pompieri Adjud, locul II de Detaşamentul de Pompieri Focşani, iar locul III de Staţia de Pompieri Vidra. Totodată, au fost expuse lucrările realizate de copiii cadrelor ce îşi desfăşoară activitatea la subunitatea din Adjud, lucrări realizate în cadrul unui concurs de desen intitulat „Copil de pompier”.
De asemenea, Constantin Armencea, primarul municipiului Adjud, în mesajul său, a subliniat importanţa subunităţii de pompieri de la Adjud, menţionând rolul important pe care această structură militară l-a avut de-a lungul celor 40 de ani de existenţă pentru menţinerea climatului de siguranţă a comunităţii, protejarea vieţii şi bunurilor cetăţenilor.
În cuvântul său, inspectorul şef al ISU Vrancea, col. Flaviu-Dorel Chiscop, a expus modul în care subunitatea s-a dezvoltat pe parcursul celor 40 de ani de activitate, primind noi sarcini, odată cu modernizarea întregului mecanism de gestionare a situaţiilor de urgenţă: „Pe lângă intervenţiile tradiţionale specifice armei, pompierii militari din cadrul Secţiei Adjud îşi riscă viaţa pentru limitarea efectelor distructive ale situaţiilor de urgenţă specifice zonei de competenţă, cum ar fi: inundaţii, alunecări de teren, accidente rutiere şi multe altele. Alinierea judeţului nostru în rândul celor care beneficiază de Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în anul 2010 a constituit o nouă provocare în nobila misiune dedicată salvării vieţilor omeneşti. Numai pe parcursul anului trecut, Secţia de Pompieri Adjud a răspuns la 1287 de solicitări, dintre care peste 40 au reprezentat intervenţii pentru stingerea incendiilor, iar alte peste 1100 misiuni au fost îndeplinite pentru acordarea a primului ajutor calificat.”
Şi cum toate acestea nu se puteau realiza fără oameni, fără aceia care au răspuns timp de câteva luni, un an sau o viaţă de om solicitărilor semenilor aflaţi la ananghie, la ceas aniversar, le-a transmis recunoştinţă deplină pentru dăruirea, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul dovedit în lupta cu focul şi cu stihiile naturii şi a mulţumit pentru buna colaborare tuturor instituţiilor şi autorităţilor publice locale şi judeţene, care au sprijinit îndeplinirea obiectivelor instituţionale.
Totodată, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru întreaga activitate depusă în slujba cetăţenilor şi comunităţii, şeful pompierilor vrânceni a înmânat comandantului subunităţii de la Adjud o Plachetă aniversară.
De asemenea, inspectorul şef al ISU Vrancea a transmis şi mesajul prefectului judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înfiinţarea subunităţii de pompieri de la Adjud. „Vă asigur de tot respectul pe care îl meritaţi, vă doresc multă sănătate şi cutezanţă în misiunea dumneavoastră de apărători ai celui mai de preţ bun – viaţa oamenilor” a transmis acesta.
După finalizarea ceremoniei militare, a avut loc o expoziţie cu mijloace şi tehnică de intervenţie utilizate de pompierii militari în timpul îndeplinirii misiunilor specifice şi s-au distribuit pliante cu recomandări specifice de comportare în diferite situaţii de urgenţă. Astfel, au fost expuse autospeciale de lucru cu apă şi spumă, cel mai des întâlnite autospeciale din dotarea pompierilor, folosite la intervenţiile pentru stingerea incendiilor, precum şi la acţiuni de deblocare şi salvare, autospeciala de lucru şi salvare de la înălţimi, folosită atât pentru salvarea persoanelor de la înălţimi cât şi pentru realizarea dispozitivelor de intervenţie la nivelurile superioare ale clădirilor şi instalaţiilor şi autospeciala pentru descarcerare destinată facilitării accesului către victime în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente. Totodată, au mai fost prezentate ambulanţa SMURD, dotată cu echipamente medicale de ultimă generaţie, folosită pentru acordarea primului ajutor medical de urgenţă şi transportului persoanelor către unităţile spitaliceşti, autospeciala cu capacitate mărită de trecere model ARGO, tracţiune 8×8, care se poate deplasa atât pe apă cât şi pe uscat, în medii umede sau zone nisipoase, prin râuri, lacuri ori pe zăpadă şi şalupa utilizată pentru salvarea persoanelor aflate în pericol de înec, a animalelor sau bunurilor materiale ameninţate de inundaţii.