Urșii își fac de cap (din nou) la Soveja!!!

* Sovejenii au avut un (nou) week-end agitat, cu multe apeluri la 112 și echipe pentru ture de noapte prin localitate alături de polițiști și jandarmi * Primul apel a fost sâmbătă seara la ora 23:15, iar cel de-al doilea la 00:02 * În zonă numărul urșilor ar fi depășit cifra de 44 în condițiile în care numărul optim ar fi de 12 * Mistreții și vulpile au început să se alăture urșilor în „vizitele“ de la Soveja * Primăria comunei cere o întâlnire cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos BARNA *

Duminică a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), iar la întâlnire a participat și prefectul județului Vrancea, Nicușor HALICI, în calitate de președintele al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Au fost stabilite mai multe măsuri pe care le vom aplica în așa fel încât populația să nu fie pusă în pericol.
Într-o adresă trimisă de Ocolul Silvic Soveja, se spune faptul că, efectivul optim de urs brun pe Fondul Cinegetic Dragomira (pe raza UAT comuna Soveja), fără a exista conflicte între speciile de animale și apoi la nivel om-animal, ar fi de 12 exemplare pe fond.
Potrivit ultimei evaluări anuale, se pare că numarul acestora este mai mare de 44 de exemplare, ceea ce face ca aceștia să dea buzna în casele oamenilor, așa cum s-a mai și întâmplat.
„Așa decurge o noapte în localitatea noastră. Localnicii au ajuns în pragul disperării deoarece a ajuns să le fie teamă să mai meargă pe stradă sau să stea în curte de teama urșilor. Un alt aspect deloc de neglijat, vă rog să nu mai aruncați gunoiul menajer în pubelele de colectare selectivă“, spune primarul comunei Soveja, Ionuț FILIMON.

* Sovejenii sunt nemulțumiți *

O parte însemnată a sovejenilor sunt persoane în vârstă care reclamă că nu au unde să arunce gunoiul. În plus mulți spun că le este frică să iasă spre seară din case din cauza urșilor.
„Vorbe în vânt și sfaturi aiurea. Nu se face nimic concret, nu face nimeni nimic. Plătim taxe și impozite să-i ținem pe lefuri frumoase. Primarul plânge alături de noi. Concret se poate face ceva dacă se vrea. Să terminam cu plânsul. Ar trebui chemați la Primărie toți cei cu pagube și nu numai, strânse probe , angajata o echipa de avocați buni și date în judecată autoritățile răspunzătoare Ministerul Mediului, Prefectura. Trebuie cerute despăgubiri materiale și mai ales morale pentru că nu putem sta în stres și închiși în case de frica urșilor. Autoritățile sa intervină cu lege concreta care să poată fi aplicată. Dacă nu vor sa-i împuște să înconjoare localitățile cu garduri electrice, mijloace de alarmare la mișcare…..“, spune și Ionel DRĂGHICI într-un comentariu la postarea primarului FILIMON.
În aceeași postare Ionel DRAGHICI a publicat și câteva poze cu efectele trecerii unui urs printr-o gospodărie.

* Primăria dă sfaturi despre cum trebuie să procedați dacă sesizați prezența unui urs *

Sunați la Numărul de Urgență 112!
Nu vă apropiați de animal!
Nu-l hrăniți!
Nu încercați să-l fotografiați sau să-l filmați!
Părăsiți imediat zona!
Totodată cetățenii sunt îndemnați să nu dezactiveze alertele RO-Alert de pe telefon, să nu se deplaseze spre locul unde a fost emis mesajul de alertă Ro-Alert.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.