“Repere teoretice şahiste” – prima carte de şah scrisă după 1989 de un vrâncean

* “Repere teoretice şahiste” – prima carte de şah scrisă după 1989 de un vrâncean, autor, maestrul Eugen Găureanu *

Pe 24 martie 2012, la clubul de şah a C.S.M. Focşani 2007, din Sala Polivalentă din Focşani a avut loc un eveniment istoric pentru publicistica şahistă vrânceană. Maestrul Eugen Găureanu, aflat la o vârstă venerabilă, a prezentat cartea „Repere teoretice şahiste“, carte la care a lucrat cu multă pasiune şi responsabilitate mai mulţi ani. Este un eveniment deosebit de important deoarece după revoluţie au fost mai multe realizări în domeniul publicisticii şahiste, dar o veritabilă carte de şah nu s-a mai editat. Despre faptul că singurul maestru pe care îl are Vrancea scrie o carte iubitorii şahului ştiam de mai mult timp. Aşteptam să fie tipărită cu nerăbdare. Trecuseră mai bine de două decenii de la apariţia ultimei cărţi de şah scrise de un vrâncean, inginerul Constantin Ştefaniu din Păuneşti, şi ni se părea prea lungă aşteptarea. Nu făceam însă un calcul referitor la cât timp ia să scrii o carte de şah care să răspundă cât mai multor cerinţe.

Când, în sfârşit, cartea „Repere teoretice şahiste“ a apărut, am avut revelaţia unei cărţi profunde, de mare greutate, scrisă de un om cu o deosebită experienţă şahistă. Răsfoind-o ne-am dat seama de marele volum de muncă depusă pentru a se acoperi o plajă foarte mare de probleme teoretice, bine susţinute de exemple din partidele de şah disputate. Abia atunci am înţeles de ce a durat atât. Maestrul a dorit să scoată o carte despre care să se poată vorbi la superlativ.

La prezentarea cărţii au participat majoritatea personalităţilor şahiste ale judeţului: Mihai Strîmbu, preşedintele fondator al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, preşedintele C.S. Olimp Şah Focşani, administratorul web site-ului VRANŞAH, Sorin–Dragoş Anton, preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, Marius Arghirescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, preşedintele Clubului Municipal de Şah Speranţa Focşani, Aurelian Grigore, preşedintele secţiei de şah a C.S.M. Focşani 2008, Anton Soare, fondatorul revistei VRANŞAH, secretarul Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, Paul Ioniţă, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea, Sandu Gurguiatu, vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Şah Vrancea în legislatura anterioară, mai mulţi şahişti dintre care amintim pe Grigore Mălureanu, Dan Groza, Andrei Arghirescu.

Cartea a fost unanim apreciată de către toţi cei prezenţi ca şi de cei care au intrat ulterior în posesia ei. Toţi au fost de părere că sunt martorii unui eveniment cu totul deosebit nu numai pe plan local, ci şi pe plan naţional, ai unui eveniment de care trebuie să ne bucurăm şi să fim mândri că şi de pe plaiurile vrâncene s-a ridicat în aceste ultime decenii un autor redutabil de carte şahistă. „Repere teoretice şahiste“ este un reper principal ce va intra în istoria şahului.

Toţi cei care doresc să cumpere cartea, îl pot contacta pe maestrul Găureanu la telefonul 0237621871. Preţul cărţii, raportat la valoarea ei teoretică, este modest. Dacă ţinem cont că valoarea istorică va creşte în timp, se poate spune fără nici un dubiu că merită din plin a fi cumpărată. Este o investiţie utilă atât pentru şahiştii consacraţi cât şi pentru cei care practică şahul ocazional, dar mai ales pentru copiii, adolescenţii şi tinerii care se pregătesc în minunatul sport al inteligenţei.
Anton SOARE
sursa http://pbutuc.wordpress.com/

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.