Ceremonial în onoarea eroilor bătăliei de la Mărășești!

* La ceremonialul militar și religios de la Mărășești au participat președintele Senatului Nicolae CIUCĂ, consilierul prezidențial Constantin Dudu IONESCU, general locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, președintele Consiliului județean Vrancea – Cătălin TOMA, vicepreședinții CJ, Marian OPRIȘAN și Ionel Cel Mare, prefectul Nicușor HALICI, primarul mun. Focșani, Cristi MISĂILĂ * Pe lista invitaților s-au mai regăsit primari ai comunelor vrâncene, consilieri județeni și locali, șefi de instituții la care s-au adăugat oaspeți din localitățile vrâncene și nu numai *

„La 6 august 1923 se așeza fundația celui mai important edificiu memorial dedicat ostașilor români căzuți în Primul Război Mondial. În 1917, la bătălia de la Mărășești, dar și în celelalte două puncte fierbinți de la Mărăști și Oituz, românii s-au unit pentru a ține piept unui inamic mai puternic și nu au fugit din calea răspunderii față de țară. Aici a fost ultima redută în fața dispariției țării, națiunea a învins și a supraviețuit.
Din păcate, un secol mai târziu trăim într-o lume instabilă, în care războiul de cucerire a revenit și se întâmplă chiar lângă granițele noastre. Ca stat membru al UE și NATO, România este de partea bună a istoriei. Vom respinge orice tentativă internă sau externă de a ne deturna de pe calea hotărâtă de noi ori de a îndepărta România de partenerii și aliații ei. Nu vom părăsi niciodată traiectoria euro-atlantică, pentru că apartenența noastră la civilizația occidentală este destinul nostru istoric.
Astăzi, avem datoria de a cinsti și de a proteja ceea ce s-a câștigat prin jertfa generației de la 1917: libertatea de a ne decide propria soartă. Protejând permanent această libertate, ne onorăm trecutul și ne asigurăm viitorul.
Dumnezeu să îi odihnească pe cei căzuți!“, a fost mesajul președintelui Senatului României, Nicolae Ionel CIUCĂ.

* Mesajul Ministrului Apărării, Angel TÎLVĂR *

„În memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, acum 106 de ani, România punea, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe, piatra de temelie a Mausoleului de la Mărășești, care este loc de odihnă veșnică pentru peste 5.000 de ostași.
Nu vom putea niciodată să exprimăm pe deplin, prin vorbe sau fapte, recunoștința noastră eroilor care s-au jertfit pentru noi, urmașii lor. Dar putem să ținem aprinsă candela conștiințelor noastre, să înălțăm o rugăciune de mângâiere a sufletelor celor căzuți în luptă și să transmitem generațiilor următoare tradiția cultului eroilor neamului nostru.
Legendarele izbânzi din august 1917, de la Mărăști, de la Oituz ori Soveja, au deschis drumul unei veritabile renașteri naționale, prin curajul, eroismul și cu sacrificiile ostașilor români, care au decis că „Pe aici nu se trece!”. Avem datoria de a spune această poveste copiilor și nepoților noștri, pentru ca și ei să o spună celor care vor veni după ei.
Astăzi, războiul ilegal de la graniță ne amintește că este de datoria noastră să consolidăm capacitatea de apărare a țării, dar și faptul că, alături de aliații și partenerii noștri din UE și NATO, România este un furnizor important de securitate în sud-estul Europei si în regiunea Mării Negre.
Dumnezeu să îi odihnească pe eroi și să ocrotească România!“

* Mesajul prefectului județului Vrancea, Nicușor HALICI *

„Comemorăm astăzi 100 de ani de recunoștință, de lacrimi, de durere pentru cei care şi-au dat viaţa pentru idealul de unire al acestui popor, dar și de reconstrucție. 100 de ani în care mulți dintre noi și-au arătat recunoştinţa şi sper ca în următoarea perioadă să fim tot mai mulți cei care credem și mai ales să arătăm această recunoștință zilnic, fiecare de acolo unde suntem, fiecare în felul nostru.
𝐔𝐧 𝐞𝐫𝐨𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐥𝐚 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐮𝐬 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬 𝐩𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥. Asta au făcut și cei pe care îi comemorăm astăzi și cărora ar trebui să le aducem recunoștință zilnică.
Asistăm astăzi la o reconstrucție a acestei ţări, care a ajuns la un nivel pe care poate şi l-au dorit eroii noştri, dar cu siguranţă este loc şi de mai bine. Această reconstrucţie nu poate fi făcută decât de un popor unit. Avem nevoie de instituții puternice, de un stat suveran care poate fi menţinut însă doar de un popor unit.
Dincolo de războiul de la graniţele României, vedem astăzi şi tentative de divizare a poporului român, inclusiv de schimbare a legilor fireşti. Avem datoria să facem tot ce stă în putinţa noastră pentru a menţine un popor unit, pentru că doar uniți putem avea un stat puternic, un stat care să fie în continuare un partener credibil pentru noi toți.
Dumnezeu să dăruiască lumina veșnică eroilor noștri, iar pe noi toţi să ne binecuvânteze!“, a transmis celor prezenți prefectul județului Vrancea, Nicușor HALICI.

Ca de obicei pentru momentele importante din istoria neamului nostru onorul a fost dat de Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazul” la care s-au adăugat tragerea a 21 de salve de tun și intomarea semnalului Liniștea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.