Asigurările obligatorii de locuinţe modificate de publicarea normelor de aplicare a Legii 243/2013

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Modificarea normelor existente a fost motivata de publicarea Legii nr. 243/2013 in Monitorul Oficial (24 iulie 2013), care modifica si completeaza Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie

Obligatia consta in cumpararea unei polite PAD emisa de catre PAID. Aceasta polita poate fi cumparata in acest moment de la toate societatile membre PAID sau de la toate societatile care vor incheia protocoale de colaborare cu PAID.

Pretul unei polite PAD este de 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul din care este construita locuinta, si asigura o despagubire maxima de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. in acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

Asigurarile facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii raman in vigoare pana la expirare

Cei care au incheiate pana in acest moment contracte de asigurare care acopera riscurile sus-mentionate au obligatia incheierii unei polite PAD separate fata de asigurarea facultativa abia la momentul expirarii asigurarii facultative. Din acel moment, obligatia este de cumparare doar a unei polite PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depaseste plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clientilor (asigurare facultativa).

Ce se schimba dupa publicarea normelor de aplicare a Legii 243/2013

Dupa publicarea, in 24 iulie 2013, in Monitorul Oficial a modificarilor privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF a demarat un proces de consultare a pietei (PAID si UNSAR) si a adoptat astazi aceste norme.

Noile norme vor permite vanzarea politelor PAD pe toata reteaua societatilor de asigurare membre PAID sau care au un protocol incheiat cu PAID. Subscrierea va fi mai usoara si va ajuta la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania. Pentru ca asiguratii sa aiba certitudinea ca polita este emisa in conditiile legii, ASF a elaborat un certificat de asigurare care dovedeste subscrierea acestei polite si mentioneaza pretul exact.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.