Ciprian NICA (PSD): Extremismul nu trebuie sancţionat doar de România, ci şi de Uniunea Europeană!

“În calitate de simplu cetăţean al Romaniei condamn orice gen de manifestare antiromânească, finanţată din bani publici, care să aibă loc pe teritoriul tării mele. Consider această atitudine un dispreţ total faţă de însemnele naţionale, faţă de istoria României şi faţă de români.
Nu avem voie, în calitatea noastră de români, să asistăm pasibili la ceea ce se discută la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal, care a avut loc săptămâna aceasta în Harghita cu atât mai mult cu cât mesajul celor prezenţi face referire la lupta pentru obţinerea autonomiei maghiarilor şi autoguvernarii Ardealului iar adunarea respectivă este sprijinită financiar de Primăria Joseni şi Consiliul Judeţean, adică bani publici.
Nu sunt un extremist şi nu am nici un fel de obiecţii referitoare la adunările minorităţilor de orice fel, însă nu sunt nici morale şi nici legale mesajele extremiste transmise la astfel de adunări, instigările la conflict şi inducerea sentimentului de ură etnică.
Sunt ferm convins că drepturile maghiarilor sunt respectate în România, sunt ferm convins că minoritatea maghiara nu se simte ameninţata aici şi este evident că libertăţile le sunt de asemenea respectate, aşa că sunt cu atât mai indignat cu cât liderul Jobbik trece la ameninţări şi generează prin declaraţiile sale ideea de conflict între România şi Ungaria.
„Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, a fost declaraţia liderului partidului maghiar extremist.
Ca urmare a declaraţiilor survenite la această manifestare, consider că sunt necesare, în acest sens, cel puţin două luări de poziţie.
Prima să aparţină Guvernului de la Budapesta care ar trebui, în spiritul relaţiilor bilaterale, al relaţiilor diplomatice şi al celor de bună vecinătate să aibă o poziţie fermă vis a vis de declaraţia lui Vona Gabor referitoare la asumarea unui posibil conflict între România şi Ungaria generat de susţinerea autonomiei Secuimii.

Solicit de asemenea un punct de vedere şi din partea forurilor europene deoarece declaraţiile liderului partidului extremist maghiar sunt o încălcare a tratatelor internaţionale şi o ameninţare a principiilor europene. În plus, tema autonomiei pe criteriu etnic nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale. De asemenea, şi drepturile colective pentru minorităţile naţionale sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996.

Din nefericire, astfel de declaraţii ale oficialilor maghiari sunt frecvente în România. Ele trebuie să înceteze! Este inadmisibil ca declaraţiile extremiste să continue fară a avea nici un fel de consecinţe şi fără poziţii ferme ale insituţiilor abilitate”, a declarat Ciprian Nica, deputat PSD de Vrancea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.