Coplata publicată în Monitorul Oficial!!!

• Din ianuarie 2012 vom avea coplată la majoritatea serviciilor medicale • De la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane • Legea care prevede plata unor servicii medicale a fost publicată la sfîrşitul lunii noiembrie în Monitorul Oficial •  Fiecare asigurat în sistemul public de sănătate va plăti anual maxim 600 de lei • Vor fi scutiţi de la plata acestei sume ensionari sub 700 lei/lună, copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pînă la vîrsta de 26 de ani fără venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă •

Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii introduce coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui „tichet moderator pentru sănătate“. Contribuţia nu poate depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale, de la acest sistem urmînd să fie scutiţi cîteva milioane de pensionari, elevi, studenţi şi unii pacienţi. Astfel, potrivit legii, de la coplată vor fi scutiţi copiii pînă la vîrsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sînt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de pînă la 740 de lei pe lună. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane şi totodată, se vor adăuga 378 de milioane de lei anual la bugetul sistemului de sănătate. În plus, coplata poate fi suportată din asigurările voluntare de sănatate de tip complementar, conform noilor prevederi.

Cel mult 600 de lei anual

„Tichetul moderator de sănătate“ este o sumă de cel mult 600 de lei pe care pacientul o va plăti anual, pentru consultaţii, spitalizări, analize de laborator sau investigaţii. Odată atins acest plafon valoric, avem dreptul la servicii medicale gratuite. Pînă atunci, o vizită la doctorul de familie ne va costa 5 lei, la un medic specialist 10, iar pentru o internare de o săptămînă într-un spital de stat vom plăti 100 de lei.  Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciiilor medicale, cît şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate. Categoriile de servicii şi tarifele de plată pentru fiecare din acestea vor fi cuprinse în normele metodologice de aplicare a contractului cadru pe 2012 care vor fi adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Servicii care nu se vor plăti:

Nu se vor plăti categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în Programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază: şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializa peritoneală, bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite. Beneficiază de scutire la plată categoriile de servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, pînă la stabilizarea bolnavului precum şi categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice. Nu se va încasa coplata nici pentru naştere.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.