Pensia anticipată este o formă prin care legea oferă protecţie persoanelor care nu îşi mai găsesc un loc de muncă, dar mai au doar cinci ani pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare şi au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege
Pensia anticipată este o formă prin care legea oferă protecţie persoanelor care mai au doar cinci ani pînă la împlinirea vîrstei standard de pensionare, care nu îşi mai găsesc un loc de muncă şi care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Dacă, persoanele care îndeplinesc aceste condiţii, au depăşit cu cel puţin opt ani stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, pot ieşi la pensie anticipată, iar dacă au depăşit stagiul standard de cotizare cu mai puţin de opt ani, la pensie anticipată parţială. Pe perioada pensiei anticipate beneficarul are o pensie mai mică.
* Pensia anticipată parţială *
Conform Legii 263/2010, privind sistemul de pensii, pensia anticipată parţială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vîrstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit acest stagiu cu pînă la 8 ani. În cazul persoanelor care ies la pensie anticipată parţială, cuantumul pensiei se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vîrstă care s-ar fi cuvenit, cuantum căruia se aplică o diminuare de 9,75% pentru fiecare lună de anticipare pînă la îndeplinirea condiţiilor pentru ieşirea la pensie pentru limită de vîrstă. „Diminuarea pensiei în cazul în care se solicită pensie anticipată parţială poate ajunge pînă la 45%, dacă persoana mai are cinci ani pînă la îndeplinirea vîrstei standard de pensionare. Trebuie precizat faptul că, la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vîrstă, persoana va primi pensia care i se cuvine la îndeplinirea acestor condiţii, trecerea la pensie pentru limită de vîrstă făcîndu-se automat. Mulţi pensionari care au beneficiat de pensie anticipată parţială au venit să ne întrebe dacă atunci cînd îndeplinesc vîrsta, vor primi înapoi şi banii cu care le-a fost diminuat cuantumul pensiei. Din păcate, răspunsul este nu“, ne-au spus specialiști ai Casei Judeţene de Pensii Vrancea.
* Pensia anticipată *
Diferenţa dintre pensia anticipată parţială şi pensia anticipată constă, în primul rînd în faptul că persoanele care solicită pensie anticipată trebuie să aibă o vechime cu cel puţin opt ani mai mare decît cea pe care legea o prevede în cazul obţinerii pensiei pentru limită de vîrstă. O altă diferenţă dintre cele două categorii de pensie anticipată este şi că în cazul obţinerii pensiei anticipate, nu se mai diminuează cunatumul pensiei pe care o primeşte pensionarul, acesta primind, de fapt, o pensie egală cu cea care ar primi-o la ieşirea la pensie pentru limită de vîrstă. „În ambele cazuri, la stabilirea cuantumului pensiei nu se iau în considerare perioadele asimilate vechimii în muncă, cum ar fi pensia de invaliditate sau stagiul militar, aceste perioade adăugîndu-se vechimii persoanei la împlinirea vîrstei standard de pensionare, atunci îcnd se recalculează şi cuantumul pensiei“, au precizat specialiștii.
* Acte necesare obţinerii pensiei anticipate *
Actele necesare pentru obţinerea pensiei anticipate sînt acelelaşi ca şi pentru dosarul pentru obţinerea pensiei pentru limită de vîrstă. Dosarul va trebui să conţină cererea tip pe care solicitanţii o găsesc la sediul casei de pensii, carnetul de muncă (copie + original), actele de identitate (copie + original), adeverinţe care să completeze datele din carnetul de muncă (dacă este cazul), persoanele care au lucrat şi după data de 1 ianuarie 2011, dată la care s-a renunţat la utilizarea carnetelor de muncă, fiind obligate să depună la dosar şi o adeverinţă de la societatea unde au lucrat care să cuprindă date privitoare la stagiul de cotizare realizat după data de 1 ianuarie 2011.
* Stagii de cotizare şi vîrste de pensionare *
Legea 263/2010 conţine şi o anexă care stabileşte vîrstele de pensionare şi stagiile de cotizare, atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei, pînă în anul 2030. Atunci, vîrsta standard de cotizare va fi de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 pentru femei, stagiul de cotizare urmînd a ajunge atît pentru bărbaţi, cît şi pentru femei, la 35 de ani. Astfel, pentru anul 2012, în cazul femeilor vîrsta standard de pensionare va creşte de la 59 de ani şi 3 luni la 59 de ani şi 5 luni în decembrie, în timp ce stagiul de cotizare va creşte de la 28 de ani şi 6 luni, în martie, la 28 de ani şi zece luni, în decembrie. Astfel, anul acesta vor putea ieşi la pensie femeile născute între luna decembrie a anului 1952 (în martie) şi cele născute în iunie 1953 (în decembrie), de la aceste vîrste şi stagii de cotizare urmînd a se calcula şi reducerea de cinci ani pentru acordarea dreptului de ieşire la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. În cazul bărbaţilor, legea prevede că anul acesta vor putea ieşi la pensie pentru limită de vîrstă cei născuţi în perioada decembrie 1947 şi iunie 1948, care realizează un stagiu de cotizare situat între 33 de ani şi 6 luni, (în martie) şi 33 de ani şi 10 luni (în decembrie), date de la care se va calcula şi perioada de reducere pentru ieşirea la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.