Greva s-a suspendat! De marți profesorii pot încheia mediile!

* Greva profesorilor este suspendată iar începând cu ziua de marți, 13 iunie, cadrele didactice vor reveni la catedră * Acest lucru înseamnă că vor putea fi încheiate mediile, situația presantă fiind cea a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a care urmează să susțină examenele de Evaluare Națională respectiv Bacalaureat * Plata zilelor de grevă rămâne în ceață pentru că greva este „suspendată“ și NU „încheiată“!!! *

Ministerul a decis că mediile elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a/a XIII-a pot fi încheiate până la finalul acestei săptămâni, potrivit Ordinului ministrului educației nr. 3.505/2022care a modificat calendarul anului școlar 2022-2023, publicat luni în Monitorul Oficial.
16 iunie este data limită și pentru înscrierea la examenul de Bacauaureat.
„Vorbim despre o suspendare a grevei dar conflictul rămâne deschis până la finalizarea discuțiilor pe legea salarizării unitare. Liderii noștri vor continua negocierile dar noi, cadrele didactice, ne întoarcem la catedră. Vor fi reluate toate activitățile specifice inclusiv încheierea mediilor iar aici mă refer și la clasele a VIII-a și a XII-a“, ne-a declarat Constantin IONESCU, liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea.
Discuțiile pe marginea suspendării grevei au fost aprinse și la Vrancea, la nivelul SLI fiind de acor să continue protestul 1.578 de membri de sindicat. Decizia finală a fost luată la nivel național, după centralizarea răspunsurilor membrilor de sindicat la întrebarea dacă greva trebuie sau nu continuată.

* Cum rămâne cu plata zilelor de grevă? *

La această oră statele de plată pentru luna Mai au fost deja întocmite de școli pe baza timpului efectiv de lucru, conform precizărilor ministerului. Cu toate acestea discuțiile pe marginea plății zilelor în care personalul din școli a fost în grevă rămân deschise. Surse din rândul protestatarilor spun că cifrele avansate de sindicate oscilează între 2 zile și plata totală, bani care ar veni de la sindicat. În această chestiune FSLI și FEN se pare că au abordări diferite și încă nu este clar câte zile vor susține fiecare sindicat și când vor fi plătiți acești bani.
Partea mai interesantă este formularea liderilor naționali ai sindicatelor care au spus că greva este „suspendată“ și nu „încheiată“, fapt care le permite, cel puțin în teorie, să lungească termenul de plată al zilelor de grevă asumat de fiecare grupare sindicală.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.