„Investitorii au la dispoziţie extrem de multe instrumente prin care pot – şi e recomandat- să îşi echilibreze portofoliul, <<înclinând balanţa>> investiţiilor astfel încât ansamblul instrumentelor folosite să corespundă personalităţii şi confortului fiecăruia; nu în ultimul rând, pot completa investiţiile financiare cu cele provenite din hobby-ul fiecăruia: alături de pieţele de capital, pasiunea pentru artă sau obiectele rare poate aduce randamente bune”, a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a Noble Securities. De altfel, istoria profesională a lui Victor Safta cuprinde mulţi ani pe pieţele financiare, iar arta şi licitaţiile de artă au fost o pasiune constantă: majoritatea licitaţiilor organizate de Artmark din 2009 şi până în prezent l-au avut invitat pe Victor Safta ca „auctioneer” (persoana care conduce licitaţia).
Noble Securities este partener pentru susţinerea şi promovarea licitaţiei Artmark de maşini de colecţie, sports memorabilia, şampanii şi vinuri de colecţie, care va avea loc pe 26 august, la Mamaia. “Succesul în investiţii înseamnă, desigur, mai mulţi bani în conturi; dacă însă în acest proces putem să ne aducem aproape şi hobby-urile sau pasiunile cu valoare, atunci este şi mai bine pentru investitori, iar parteneriatul Noble Securities cu licitaţia organizată de Artmark este menit să promoveze exact acest principiu”, a conchis Victor Safta.
Licitaţia Artmark va include 21 de maşini, cea care are preţul de plecare cel mai mare fiind monopostul Formula 1 Ferrari F399, condus de Michael Schumacher în 1999, cu 125.000 Euro. Maşini de colecţie pot fi licitate şi pornind de la preţuri mai mici; cele mai mici preţuri ale maşinilor înscrise în licitaţie pleacă de la 4.000 euro- de exemplu un jeep Willys din 1948, cu remorcă militară şi mitralieră M2, construit cu precădere în timpul celui de-al doilea Război Mondial, dar cunoscut mai ales din serialul M.A.S.H.
Mercedes este marca ce are cele mai multe maşini de colecţie înscrise în licitaţie (4 din totalul de 21), cel mai mare prêt de pornire pe acest brand avându-l un Mercedes 300 Cabrio “Adenauer” din 1953, cu 90.000 Euro. Cea mai veche maşină scoasă la licitaţie este o Skoda din 1939.
Sports memorabilia- obiecte legate de evenimente sau persoane din lumea sportului- se bucură, de asemenea, de atenţie din partea colecţionarilor, dar şi a investitorilor. “Să ne reamintim, de exemplu, că, la nivel mondial, între obiectele din categoria “sports memorabilia”, cartonaşele de baseball ajung să fie aibă preţuri de până la milioane de dolari… Desigur însă că acest univers oferă şi posibilitatea unor investiţii la sume mai mici, cu potenţial de creştere mare însă pentru articolele care au aparţinut şi/sau au autografele unor sportivi de talie mondială”, a precizat Victor Safta. Licitaţia Artmark propune un total de 29 de loturi la această categorie, ale căror prezentări se bucură de sprijinul lui Cristian Țopescu şi Mihai Leu; între obiectele scoase la licitaţie se află torţa olimpică din timpul olimpiadei din 1972 (cu un prêt de pornire de 350 euro), ghetele de box, cu autograf, aparţinând lui Mihai Leu (preţ de plecare 500 Euro), o colecţie de autografe de la fotbalişti români din perioada 1964- 1984 (cu prêt de pornire de 150 euro) etc.
Zece loturi în categoria “vinuri şi şampanii de colecţie” vor completa, de asemenea, licitaţia Artmark care va avea loc duminică, 26 august, la Clubul Fratelli din Mamaia şi va beneficia de prezenţa multor personalităţi.