Primăriile Focșani și Cârligele s-au înscris în programul Rabla local!

* Primăriile municipiului Focșani și comunei Cârligele se numără printre primele primării din România care s-au înscris în „Programul privind casarea autovehiculelor uzate” – Rabla Local * Primăria Focșani a primit astăzi confirmarea participării la program iar primăria Cârligele încă din data de 25 aprilie *

Prin participarea în acest program primăria Focșani și-a propus să caseze 1.000 de autoturisme uzate, care au o vechime egală sau mai mare de 15 ani, din municipiul Focșani. Acesta este numărul maxim de autoturisme permis prin ghidul de finanțare, deși este prea mic dacă ne raportăm la cele 10363 autoturisme și 589 autoutilitare ușoare, care îndeplinesc criteriile și care se află în evidențele primăriei Focșani. Prin casarea acestor autoturisme uzate munucipalitatea vrea să îmbunătățească calitatea mediului în Focșani și să reducă presiunea asupra infrastructurii rutiere din orașul, stimulând totodată utilizarea transportului public local în detrimentul autoturismului personal.
„Ne dorim ca Programul Rabla Local să fie derulat cât mai repede, însă calendarul și etapele acestuia sunt stabilite de Administrația Fondului pentru Mediu. Instituția de mediu va stabili suma alocată pentru fiecare localitate în parte, data la care cetățenii se pot înscrie pentru obținerea stimulentului pentru casare și va transmite lista solicitanților către Primăria Municipiului Focșani.
După înscrierea municipalității noastre în Programul Rabla Local urmează încheierea contractului de delegare între Primăria Municipiului Focșani și Administrația Fondului pentru Mediu. Ulterior va fi publicat pe site-ul www.afm.ro anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și sumele alocate pentru Municipiul Focșani. Stimulentul pentru casare are o valoare de 3.000 lei, din care 2.400 lei este contribuția Administrației Fondului pentru Mediu și 600 lei contribuția Primăriei Municipiului Focșani“, spun oficialii primăriei municipiului Focșani.
În perioada următoare vor fi stabilite procedura și documentele care trebuie completate de către persoanele ce vor să se înscrie în acest program.
Data la care va fi lansată înscrierea pe site-ul AFM și celelalte condiții care trebuie respectate de persoanele doritoare să se înscrie în „Programul privind casarea autovehiculelor uzate” – Rabla Local vor fi anunțate ulterior.
„Este important de precizat că cetățenii pot accesa fondurile prin acest program fără să fie obligați să își cumpere o alta mașină, însă dacă se hotărăsc să achiziționeze o mașină nouă prin Programul Rabla în primii trei ani de la accesarea fondurilor, atunci aceasta va trebui să aibă cel puțin, norma EURO 6.
Suntem pregătiți să parcurgem toate demersurile pentru a accesa fonduri prin Programul Rabla Local, aceasta fiind o soluție concretă pentru a elibera comuna de mașinile vechi, pe care proprietarii au acum ocazia să le valorifice cu ajutorul acestui program“, spune și primarul comunei Cârligele, Ștefan MOSCU.

Etapele desfășurării Programului Rabla Local :
publicarea pe site-ul AFM a localităților acceptate în Programul Rabla Local;
semnarea contractului de delegare între Primăria Municipiului Focșani și AFM;
publicarea pe site-ul AFM a anunțului de deschidere a sesiunii de înscriere în Programul Rabla Local pentru solicitanții persoane fizice;
înscrierea cetățenilor în aplicația informatică a AFM;
AFM va comunica primăriilor lista solicitanților aprobați;
depunerea cererii de participare la „Programul privind casarea autovehiculelor uzate” la primăriile municipiului Focșani și Cîrligele, însoțită de documentele justificative;
semnarea contractului de finanțare între primării și cetățean ;
casarea autovehiculului uzat, doar prin intermediul colectorilor autorizați;
radierea autovehiculului uzat din circulație și din evidența fiscală a autorității locale;
acordarea stimulentului pentru casare într-un cont bancar indicat de beneficiar;
monitorizarea, timp de 36 de luni, a beneficiarilor care au primit acest stimulent.

Condiții minimale care trebuie respectate de beneficiarii programului :
Autovehiculul propus pentru casare trebuie să fie înregistrat în evidențele fiscale ale Primăriei Municipiului Focșani, să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației și să aibă norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Solicitanții care vor să beneficieze de acest stimulent prin casarea autovehiculele vechi nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau cel local.
Solicitantul trebuie să aibă autovehiculul înmatriculat pe numele său de cel puțin 5 ani. Autovehiculul propus pentru casare trebuie să conțină componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
Persoanele care vor primi 3000 de lei pentru casarea unui autovehicul nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare egal sau mai mic de Euro 5.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.