Protest împotriva desființării Spitalului Orășenesc Odobești

* Liga Studenților Social Democrați (LSSD) împreună cu Asociația pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă Locală (AMDDL) şi Institutul Verde (IV) au protestat astăzi în faţa Ministerului Sănătăţii împotriva deciziei de desființare a Spitalului Orășenesc Odobești * Aproximativ 80 de salariaţi ai spitalului au protestat şi ei, în mod spontan, în curtea instituţiei

„Protestul este iniţiat  împotriva genocidului dirijat de către Guvernul României prin Ministerul Sănătăţii, hotărâre ce privează  accesul la sănătate a peste 35.000 de vrânceni. Decizia acestuia de a desfiinţa Spitalul Orăşenesc din Odobeşti, judeţul Vrancea, este neîntemeiată şi abuzivă. Printre participanţii la protest se număra şi liderul studenților social democrați la nivel național, domnul Gabriel Petrea, alături de reprezentanții societății civile: domnul Mugur Mihăescu, lector Dr.Antonio Momoc, profesor la Universitatea din Bucureşti, ambii reprezentanți ai Institutului Verde“, ne-a spus Victor Ciumac, președintele Asociaţiei pentru Mediu şi Dezvoltare Durabilă Locală din Odobești.

Prin O.U.G. 48/2010 şi HG 212/11.03.2011 Guvernul a decis să desfiinţeze mai multe spitale din ţară şi să le transforme în cămine de bătrâni. Vizat este şi Spitalul Orăşenesc Odobeşti, care deserveşte întreaga vale a Milcovului, cu cei 35.000 de locuitori ai acesteia. Acest lucru urmează unei decizii anterioare a autorităţilor centrale de a descentraliza spitalele din toată ţara iar Spitalul din Odobeşti a fost prima unitate medicală din judeţul Vrancea care a fost preluată de autorităţile locale.  „Ministerul Sănătăţii a luat această decizie fără a se consulta cu Consiliul Local care a preluat spitalul, fără niciun fel de fundamentare economică în primul rând. O să lase 35.000 de oameni fără asistenţă medicală. Din cei 3.500 – 4.000 de oameni câţi vin aici pe an, nu ştiu dacă mai ajung 1.000 la Focşani, pentru că este o zonă foarte săracă”, a declarat Florin Monac, managerul spitalului. Conform articolului 34 din Constituție, dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, iar statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice. Însă, conform HG 212/11.03.2011 numeroase instituții medicale din ţară vor fi închise pe nedrept conducând în mod inevitabil la incapacitatea unui  număr tot mai mare de români ce se vor afla în imposibilitatea de a beneficia de accesul la o asistenţă medicală decentă. La ora actuală, spitalul nu are datorii, mai mult acesta se află în plin proces de modernizare. Saloanele au fost dotate conform standardelor în vigoare, în proporţie de peste 50%. În prezent există un grup sanitar la două salone, fiecare prevăzut cu W.C., bideu şi duş. Apa caldă şi agentul termic sunt furnizate de către panourile solare achiziţionate recent printr-un proiect Casa Verde. Transformarea spitalului în cămin de bătrâni ar priva de servicii medicale nu numai persoanele care ar putea fi internate, ci şi cele ale căror cazuri ar putea fi rezolvate fără internare. Numai anul trecut, personalul medical al Spitalulului Orăşenesc Odobeşti a acordat peste 8.000 de consultaţii de specialitate. „Spitalul are un număr de 45 de paturi, plus patru paturi de zi şi deserveşte o polulaţie de 35.000 de locuitori. Aici sunt rezolvate, anual, în jur de 4.000 de cazuri. Anul trecut au fost acordate aproximativ 8.500 de consultaţii în camera de gardă, pe lângă cazurile rezolvate, şi încă 8.000 de consultaţii de specialitate. De asemenea, au fost efectuate în jur de 2.500 de radiografii şi 32.000 de analize biologice” susţine managerul unităţii medicale. Potrivit conducerii unității suma necesară tratării unui pacient este mai mică decât la Spitalul Judeţean de Urgență „Sf. Pantelimon“ din Focşani fiind mai mică de  1.000 de lei, comparativ cu 1.300 de lei la Focșani.

1 Response pentru “Protest împotriva desființării Spitalului Orășenesc Odobești”

  1. ionut says:

    Este o problema veche ,,cangrenata,, fapt care a dus la aceasta decizie. Pana a se luat decizia in cauza de ce mai marii edili ai orasului Odobesti nu s-au zbatut ptr acel spital. Nu au facut decat sa organizeze spectacole grandioase cu focuri de artificii, sa toarne imediat si peste noapte o palma de bitum in apropierea alegerilor si gata infrastructura si multe alte chestii care nu-si au rostul sa le mai amintim. Oameni buni, aceasta nu este tocmai cea mai buna decizie, dar s-a ajuns aici datorita managementului defectuaos al intregului sistem si care ptr mine, vinovatii principali sunt consilierii si primarul orasului….

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.