• De la 1 iunie prescripţia electronică va fi implementată experimental, iar de la 1 iulie, medicamentele vor fi eliberate exclusiv prin reţetă electronică • Medicii se tem de erori ale sistemului
Doctorul Dorin Ionescu, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat că ultimele teste privind implementarea reţetei electronice s-au facut pînă vineri, 25 mai, urmînd ca de la 1 iunie să înceapă pilotarea sistemului. Apoi, de la 1 iulie, reţeta electronică va deveni obligatorie. Asta înseamnă că medicii vor indica medicamentele unui bolnav, direct, într-un program de calculator, pe care îl vor putea accesa şi farmaciştii. Apoi, aceştia vor elibera doctoriile, pe baza CNP-ului fiecăruia dintre noi. Începînd cu data de 1 iunie, reţeta clasică şi cea electronică vor funcţiona în paralel. „Pentru început, vor funcţiona ambele sisteme, atît cel electronic, cît şi reţeta clasică. Pacientul va avea propriul cod la prescriere şi la ridicarea medicamentului. Reţeta este virtuală pentru pacienţi, dar va fi eliberată şi pe hîrtie, în cazuri speciale“, a completat Ionescu. În noul format, medicii de familie vor completa reţetele pe calculator, alegînd dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi vor tipări reţeta pe care o vor înmîna pacientului. Acesta va merge cu documentul la farmacie, acolo unde farmaciştii vor scana codul de bare şi vor putea valida în sistemul electronic eliberarea medicamentelor. În cazul în care medicul va încerca să elibereze medicamente contraindicate în afecţiunea pe care a trecut-o pe reţetă, sistemul nu va permite eliberarea documentului.
De la 1 iunie, reţeta clasică şi cea electronică vor funcţiona în paralel
„SIVECO face ultimele teste pentru implementarea prescripţiei electronice pe care dorim s-o implementăm, experimental, începînd cu 1 iunie. Reţeta electronică face parte din platforma informatică din sistemul asigurărilor de sănătate, instrument complex care ne va ajuta să avem o evidenţă mai clară asupra controlului şi împotriva posibilelor fraude“, a precizat preşedintele CNAS. Începînd cu data de 1 iunie, reţeta clasică şi cea electronică vor funcţiona în paralel. „Pentru început, vor funcţiona ambele sisteme, atît cel electronic, cît şi reţeta clasică. Pacientul va avea propriul cod la prescriere şi la ridicarea medicamentului. Reţeta este vituală pentru pacienţi, dar va fi eliberată şi pe hîrtie, în cazuri speciale“, a completat Ionescu. În noul format, medicii de familie vor completa reţetele pe calculator, alegînd dintr-o listă predefinită medicamentele şi dozajul corespunzător, apoi vor tipări reţeta pe care o vor înmîna pacientului. Acesta va merge cu documentul la farmacie, acolo unde farmaciştii vor scana codul de bare şi vor putea valida în sistemul electronic eliberarea medicamentelor. În cazul în care medicul va încerca să elibereze medicamente contraindicate în afecţiunea pe care a trecut-o pe reţetă, sistemul nu va permite eliberarea documentului.
Medicii se tem de blocaje
Sistemul se vrea transparent şi e menit să cureţe risipa. Chiar dacă ne mutăm bolile în mediul online, autorităţile spun că, pentru siguranţă, vor circula în paralel şi reţetele clasice, încă o jumătate de an. Aproape 3 milioane şi jumătate de reţete medicale eliberate lunar în toată ţara se vor muta din iulie în mediul online. Deja doctorii se tem că sistemul nu va face faţă şi vor apărea blocaje. Iar atunci tot pacienţii vor avea de suferit, dacă farmaciştii nu vor putea valida o reţetă online. Autorităţile spun însă că la teste nu au apărut probleme şi oricum pînă la sfîrşitul anului se va lucra în paralel şi cu reţete clasice. Indiferent de erori, trebuie închis robinetul scurgerilor de bani din sănătate. Medicii care se vor implica în sistemul electronic de prescriere vor primi bonusuri, astfel:
• dacă 75% dintre reţete vor fi în sistem electronic, ei vor primi 100 de lei;
• pentru 50-70% dintre prescrieri în sistem electronic, bonusul va fi de 50 de lei.
Din momentul în care reţeta electronică va deveni obligatorie, doctorii care nu o folosesc pot fi sancţionaţi. Adică pot fi obligaţi să achite contravaloarea doctoriilor prescrise dacă îi vor da bolnavului reţeta clasică. Noul mod de prescriere se va aplica numai pentru medicii de familie şi farmacii.