SIP-FEN cere lămurirea titularizării în învăţământ!!!

Decizia Curții Constituționale nr. 106/2014, prin care art. 253 (1) din Legea Educației Naționale a fost declarat neconstituțional, a fost publicată în Monitorul Oficial al României. Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale dispoziţiile din Legea Educaţiei Naţionale care prevăd posibilitatea titularizării cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare în ani anteriori.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a demarat discuțiile cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a găsi soluțiile necesare astfel încât să nu apară probleme la mobilitatea personalului didactic. FSE „Spiru Haret“ a solicitat deja MEN inițierea unei ordonanțe de urgență care să reglementeze cadrul legal în care se va face anul acesta mobilitatea de personal, în condițiile publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curții Constituționale nr.106/2014.
Din lectura deciziei rezultă în mod clar că a fost declarat neconsţitutional întregul text al alin. (1), forma în vigoare după ultima modificare a legii prin OUG 117/2013 (participanţii la concurs în ultimii 6 ani). În esenţă, Curtea a apreciat ca fiind discriminatorie instituirea unei noi modalităţi de titularizare în sistem, în functie de viabilitatea postului şi având la bază acordul CA, fără concurs – omiţând însă faptul că prima condiţie era legată de nota 7 minim la un concurs de titularizare din ultimii 6 ani. Mai mult, a omis Curtea şi faptul că se va crea o discriminare suplimentară, între persoanele care au beneficiat deja de art. 253 în anii 2011, 2012 și 2013 şi cei care nu mai pot beneficia de acest text.
Efectele deciziei sunt acelea că dispoziţiile art. 253 alin. (1) se suspendă de la data publicării în MO, timp de 45 de zile, în care legiuitorul trebuie să le pună în acord cu Constituţia; după aceste 45 de zile, textul este abrogat. Faţă de suspendarea art. 253, nici etapa prevăzută de Metodologia de mobilitate şi de Calendar nu se mai poate desfăşura. Aceasta nu înseamnă că sunt afectate cadrele didactice care au beneficiat de aceste dispoziţii în anii anteriori – toţi cei titularizaţi deja în baza lui 253 îşi păstreaza statutul.
„În consecinţă, dl. presedinte Marius Nistor a luat legătura cu MEN – se încearcă în prezent găsirea unei soluţii, pentru a nu se da peste cap mişcarea de personal. În ceea ce priveşte situaţia cadrelor didactice care şi-au pregătit dosarele pentru a se titulariza, în baza notelor obţinute la concurs în anii anteriori FSE „Spiru Haret“ a cerut MEN să găsească o soluţie astfel încât angajaţii din învăţământ care urmau să se titularizeze conform actualelor prevederi ale Metodologiei – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2014 – 2015, să poată, în continuare, să ocupe posturi titularizabile“, a afirmat Paula Roşcan, preşedintele SIP-FEN Vrancea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.