Universitatea din București și Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași vor înființa centre de învățământ superior la Focșani

* Consiliul Județean Vrancea a adoptat luni, în cadrul ședinței ordinare două proiecte de hotărâri privind folosirea de către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, respectiv Universitatea București, pe o perioadă de 10 ani, a clădirii și terenului aferente fostei Prefecturi Putna * Cei 15 consilieri PSD au votat împotrivă iar un consilier USR s-a abținut de la vot *

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și Universitatea București urmează să înființeze în clădirea fostei Prefecturi Putna centre universitare pentru viitorii studenți din județul Vrancea și județele limitrofe. Clădirea dispune de cinci săli care ar putea fi utilizate pentru cursuri, având un total de 176 de locuri. La acestea se adaugă aproximativ 40 de camere pentru birouri.

”Vrancea are dreptul la educație. Susțin deschiderea acestui județ în spectrul universitar. Intenția universităților este de a intra mai mult în domeniul educațional vrâncean, prin colaborarea cu colegiile Cuza și Unirea. Mă interesează să deschid acest județ și să avem un centru universitar la Focșani”, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

În urma dezbaterilor, ambele proiecte au fost adoptate cu majoritate de voturi, 17 voturi pentru (consilierii din grupul PNL-USR-PLUS și ALDE), 15 voturi împotrivă (PSD) și 1 abținere (un consilier USR). Partidul Social Democrat Vrancea a făcut unele precizări legate de situația cedării gratuite, fără o consultare publică prealabilă, a unui monument istoric de o însemnătate deosebită.

„Încă de la început facem precizarea că noi NU ne opunem actului educațional sau prezenței unor instituții prestigioase de învățământ în Vrancea. Dorim în schimb să putem oferi cele mai bune condiții pentru actul educațional, fapt neasigurat întru-totul de această soluție aleasă de conducerea actuală a Consiliului Județean. Atribuirea gratuită, fără consultarea vrâncenilor, a unui imobil a cărui destinație era de Palat al Culturii, așa cum reiese din analiza și sondajele realizate înainte de începerea proiectului de renovare, ne face să credem că este doar o ”𝘱𝘭𝘢𝘵𝘢̆” pentru serviciile de imagine de care PNL Vrancea a beneficiat în campaniile electorale din anul precedent de pe urma prezenței unor prestigioase cadre didactice universitare.

Nu înțelegem graba în a ceda această clădire emblematică mai ales că, din adresele celor două universități, se observă că propunerea pentru programele de studii sunt de ”învățământ la distanță”. Noi credem că aceste spații vor fi folosite doar pentru partea administrativă, birouri pentru funcționari, și nu pentru săli de curs. Și, ca și cum ipocrizia actului în sine nu era suficientă, am aflat astăzi că oricum se vor muta cele două universități în clădirea fostului Tribunal, după ce renovarea acestei clădiri se va finaliza. Transparența pe care domnul președinte al Consiliului Județean Vrancea o clamează este, din păcate, doar la nivel declarativ, actul decizional în sine nefiind supus dezbaterii publice, motivarea actului administrativ fiind mai mult decât îndoielnică“ se spune în comunicarea grupului de consilieri PSD din Consiliul Județean.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.