Viceprim-ministrul Gabriel Oprea și președintele CJ Marian Oprișan au pornit noua centrală a ENET!

Enet SA Focșani a inaugurat astăzi noua centrală termică a orașului la eveniment fiind prezenți viceprim-ministrul Gabriel Oprea, președintele Consiliului Județean Vrancea – Marian Oprișan, primarul municipiului – Decebal Bacinschi și prefectul Cătălin Popescu.

Pe lângă cei amintiți la ceremonia de tăiere a panglicii inaugurale au mai participat vicepreședintii CJ, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, consilierii locali ai Focșaniului, consilieri județeni, secretarul județului – Raluca Dan, directorul general al CUP – Gheorghe Vasilescu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și mulți alți șefi ai instituțiilor descentralizate.
„Mulțumesc guvernului României și primului ministru Victor Ponta, viceprim-ministrului Gabriel Oprea prezent astăzi la Focșani, pentru modul în care, începând cu 2012 și până astăzi, am reușit să finalizăm acest proiect care este unul de mare referință pentru ceea ce înseamnă cogenerare energie electrică și energie termică în România. Acest proiect va aduce, pe termen mediu și lung, multe beneficii cetățenilor municipiului Focșani. Vreau să mulțumesc arhitecților, constructorilor o companie extrem de serioasă din Suceava și nu în ultimul rând vreau să mulțumesc în mod deosebit companiei Rolls-Royce care a asigurat inima, ca tehnologie de vârf la nivel european, pentru centrala de la Focșani“, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
„Ceea ce aveți dumneavoastră aici, la Focșani, mai există doar în câteva orașe din țară între care Iașiul, Timișoara și urmează să fie construită o centrală similară și la Oradea. Este un proiect cu adevărat eficient și benefic iar cei care vă vor mulțumi sunt cetățenii municipiului Focșani care vor avea apă caldă și căldură la prețuri mai mici“, a declarat și viceprim-ministrul Gabriel Oprea.
„Eu mulțumesc și muncitorilor tuturor celor care au fost implicați în realizarea acestui proiect, ingineri, firma de proiectare, lucrători pentru că am reușit să-l realizăm. Am reușit și ne-am încadrat într-un termen destul de scurt, mi-am cerut de multe ori scuze focșănenilor pentru neplăcerile create de lucrările de realizare a noii infrastructuri a Enet iar acum pot să vă spun că mai sunt doar puține lucruri de reparat dintre cele care s-au stricat pentru ca acest proiect să poată fi realizat“, a afirmat primarul Decebal Bacinschi.

Comunicat de presă Guvernul României

Comunicat de presă

Vicepremierul Gabriel Oprea a participat marți, din dispoziția Primului-Ministru Victor Ponta, la inaugurarea noii centrale termice ENET, realizată în cadrul proiectului „Reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterea eficienţei energetice”.

Proiectul, derulat de Municipiul Focşani în perioada 8 martie 2011 – 31 decembrie 2014, este co-finanţat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 3 – Reducerea poluării şi diminuarea efectelor schimbărilor climatice prin restructurarea şi reabilitarea sistemelor de încălzire urbană pentru atingerea ţintelor de eficienţă energetică în localităţile cele mai afectate de poluare.

Reabilitarea sistemului de termoficare este un proiect de infrastructură care cuprinde atât modernizarea centralei termice cât şi refacerea unei părţi din reţeaua de termoficare.
Principalele lucrări ale proiectului vizează construcţia şi retehnologizarea centralei ENET şi modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie din zona centrală şi de sud, cu termen de finalizare în mai 2014.

Prin implementarea acestui proiect se urmărește reducerea poluării aerului prin sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, creşterea eficienţei energetice atât la Centrala termică cât şi prin înlocuirea reţelelor cu pierderi, asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică la preţuri accesibile inclusiv pentru categoriile de populaţie cu venituri mici.

Vicepremierul Gabriel Oprea a felicitat autoritățile locale pentru implementarea proiectului, având în vedere faptul că municipiul Focşani se numără, astfel, între primele şapte oraşe din ţară, alături de municipii mari, precum Iaşi, Timişoara și Oradea, în care sistemele de termoficare sunt retehnologizate și contribuie, totodată, la îndeplinirea obligaţiilor de mediu din Tratatul de Aderare al României la UE.
“Este o dublă onoare pentru mine să particip la acest eveniment important atât pentru locuitorii municipiului Focşani cât şi pentru reprezentanţii administraţiei publice locale. În primul rând, vin cu un mesaj de felicitare pentru această reușită, nu doar în nume personal, ci în numele premierului Victor Ponta şi în numele întregului Guvern al României. În al doilea rând, sunt onorat pentru că acest proiect de reabilitare a sistemului de termoficare este un adevărat exemplu de succes, începând de la idee şi până la implementare”, a declarat viceprim-ministrul.

Vicepremierul a salutat faptul că autorităţile au planificat şi au urmărit derularea lucrărilor astfel încât să nu existe întârzieri, ci dimpotrivă.
„Iată că, deşi termenul de finalizare a lucrărilor este în anul 2014, deja s-a executat 90% din contract, incluzând aici centrala termică, cu cele două instalaţii de cogenerare de înaltă eficienţă, dar şi o mare parte din reţeaua de transport şi mai multe puncte termice. Acest proiect aduce beneficii concrete pentru locuitorii oraşului şi un sprijin important în iernile viitoare, mai ales pentru cei cu venituri mici.
Obiectivele acestui proiect sunt nu doar reducerea poluării şi creşterea eficienţei, ci şi asigurarea energiei termice la preţuri suportabile pentru populație”, a apreciat Gabriel Oprea.

Vicepremierul a subliniat necesitatea ca autorităţile să acorde o foarte mare atenţie sprijinirii categoriilor vulnerabile de consumatori. “Aveţi situaţia concretă a problemelor cu care se confruntă oamenii, aveţi acum şi infrastructura necesară în ceea ce priveşte energia termică. Trebuie să găsiţi soluţiile administrative pentru a oferi sprijin familiilor cu venituri modeste, pensionarilor şi celor pentru care preţul la întreţinere este o povară pe timp de iarnă. Reprezentanţii autorităţilor locale şi mai ales oamenii care au muncit efectiv în acest proiect merită toate mulţumirile pentru că au demonstrat că se poate. Au arătat că perseverenţa în muncă dă întotdeauna rezultate. De aceea, vă încurajez să duceţi la bun sfârşit ceea ce aţi început şi să vă implicaţi activ în tot mai multe proiecte benefice pentru populație ”, a mai spus viceprim-ministrul Gabriel Oprea.

Lasa un comentariu

*

LINK-URI RECOMANDATE

PUBLICITATE

Log in - Milcovul.ro © 2010. Toate drepturile rezervate.